søndag den 29. april 2012

Tiramisu-lagkage



En skøn kage som er nem at lave og også kan forberedes 1-2 dage før man skal bruge den.
Lad dig ikke afskrække af, at der er kaffe i kagen, heller ikke selvom du ikke er kaffedrikker, kaffesmagen er nemlig ikke dominerende.



1 lagkage til 8 personer:


2 bægre past. æggeblommer (4 stk.)
125 g. sukker
3 dl. piskefløde
250 g. mascarpone
3 spsk. marsala, portvin eller bailey
3 chokoladelagkagebunde, bag dem selv her eller køb hos bageren
1 dl. Stærk kaffe
3 spsk. Kakao


Frisk frugt: melon og vindruer – citronmelisse

Pisk æggeblommerne lyse med sukkeret.
Pisk fløden stiv med mascarpone – vend marsala  eller baliey i.
Vend forsigtigt æggemassen sammen med mascarponecremen.

Læg en lagkagebund  på et fad, og stænk den med 1/3 del af kaffen.


Bred 1/3 del af cremen ud over bunden og byg videre med en ny bund, kaffe og creme.
Slut af med et lag creme øverst og drys kakao over toppen gennem en si.

Sæt kagen på køl i mindst 8 timer.

Ved servering - Pynt med frugten og citronmelissen, eller som jeg har gjort, med mynteblade og chokoladekringler.

Kan også pyntes med hjemmelavede hvide chokoladestjerner som her:




Olivenbrød



Denne opskrift har jeg fra min barndomsveninde Pia. Hendes bror Jan, som er bager, har selv udviklet opskriften. De er rigtig gode, jeg har dog tilsat lidt ekstra oliven, i forhold til den originale opskrift, da jeg elsker olivensmagen.


2 stk.

ca. 1 kg hvedemel
50 gr. gær
2 tsk. salt
40 gr. reven parmesan
1 spsk. olivenolie
25 hakkede grønne oliven m. rød peber
6. dl lunkent vand

pynt : parmesan

Gæren opløses, de øvrige ting tilsættes, og der æltes, ælt , ælt, ælt,
Skal hæve i ca 40 min. dejen slås ned og formes til 2 brød. efterhæver på pladen i ca. 30 min.
ridses på tværs og drysses med parmesan.

Bages ved 220 grader, på nederste rille i ca. 35 min.

onsdag den 25. april 2012

Vanillesyltede nødder og rosiner

Vanillesyltede nødder og rosiner

Disse nødder i lækker sirup, fik jeg hos min tante Lise, og de smager SÅ godt. Jeg har ændret lidt på opskriften.


100 g. pecannødder
100 g. rosiner
1 vanillestang
50 ml. snaps (bare rolig, det kommer ikke til at smage af snaps!)
1 dl. rørsukker
1 dl. vand

Skrab vanillekornene uf af vanillestangen og del den i 4 stykker. kom alle ingredienserne i en lille gryde og kog det under låg ved svag varme i ca. 30 min.
Tag låget af og kog videre i 15 min.
Køl af og hæld på patentglas og opbevar i køleskab.

Smager himmelsk på ristet grovbrød med gorgonzola ! Men er også lækre ovenpå skyr eller til ostebord.

Panini med avocado, pesto og mozzarella a´la Joe and The Juice



Lækre panini  med avocado, pesto og mozzarella a´la Joe and The Juice

Jeg elsker sandwich´ene på Joe and The Juice, og fik derfor idéen til denne panini.
Den kan varieres efter smag, men herunder er tre forslag til hvad du kan fylde i:

Avocado-panini:
Rugklappere
Grøn pesto - Løgismoses Pesto Verde, findes på køl i Netto eller hjemmelavet pesto
Tomater
Avocado
Mozzarella
Frisk basilikum

Kyllinge-panini:
Rugklappere
Pesto Rosso (rød pesto) findes på køl i Netto
Kogt eller stegt kylling i mindre stykker
Tomater
Pinjekerner
Parmesanost i tynde skiver
Evt. stegt bacon

Parmaskinke-panini:
Rugklappere
Parmaskinke
Grøn pesto - Løgismoses Pesto Verde, findes på køl i Netto
Tomater
Mozzarella
Frisk basilikum


Rugklappere smøres med pesto, læg avocadoskiver, mozzarella i skiver, tomater samt basilikumblade på og læg låg på.
Varm en grillpande godt op, hæld lidt olie på (bare lidt) og læg paninien på og hold den i pres, evt. med et fladt grydelåg. Den skal kun have et par minutter, hvis panden er godt varm. Vend den og giv den samme tur på den anden side.

Skær den over, så du får to trekanter

Følg mig på Facebook og få de nyeste opskrifter først samt lidt glimt fra mit liv :-)

tirsdag den 24. april 2012

Spicy karryret med topping af æbler og sukkerærter.



En dejlig lidt spicy karryret, som er god at varme sig på i efteråret. Ønsker du den mindre spicy, kan du nøjes med at tilsætte 1 tsk. sambal oelek.
En fordel at bruge et helt kalkunbryst og doble retten op, så har du til to dage, og retten bliver kun bedre af at stå natten over.

4 pers.

400 g. kalkunkød i tern
2 spsk. grøn karrypasta
2 fed hvidløg
1 dåse kokosmælk light
1 spsk. friskrevet ingefær
1 spsk. Sambal Oelek
2 spsk. brun farin
saft af 1 lime
3 spsk. fiskesauce
salt og peber

Topping:
Æble i tern samt sukkerærter, skåret på skrå.
basilikum

Tilnehør: Basmati ris.

Varm lidt olie i en gryde og svits karrypastaen heri.
Tilsæt presset hvidløg, ingefær og kød og svits i et par minutter.
Tilsæt kokosmælk, farin, limesaft og fiskesauce og lad det simre under låg i ca. 10 min.
Smag til med salt og peber.


Overdådig chokolademoussekage med marcipanbund


Chokoladeelskere vil elske denne kage, som er intens men samtidig med luftig let chokolademousse, den smager virkelig godt!

Opskriften har jeg fået af min lillesøster, som serverede kagen for os for mange år siden.
Jeg har lavet den adskillige gange gennem årene og ofte som dessert til nytårsaften, den kan nemlig laves en til to dage i forvejen og stå klar på køl, genialt!

Du kan vælge at bruge pasteuriserede æg til kagen hvis du er usikker på friske æg. Jeg bruger trygt friske økologiske æg, da der ikke findes salmonella i danske æg.


Chokolademoussekage til 8-10 personer:

Bund:
300 g. marcipan
2 æggehvider

Chokolademousse:
200 g. god mørk chokolade, jeg bruger callebaut 57,7 %
150 g. smør
125 g. honning
4 æggeblommer (stuetempreatur)
4 æggehvider (stuetemperatur)

Hindbærpuré:
1 1/2 dl. vand
50 g. sukker
250 g. frosne hindbær

Tilbehør: God vaniljeflødeis & friske hindbær drysset med flormelis.

Marcipanbund:
Riv marcipanen i en skål og pisk den med æggehviderne til en ensartet masse.
hæld massen i en smurt springform og bag bunden v. 200 g. i ca. 8-10 min. (den skal være let gylden)
Afkøl bunden.

Chokoladecreme:
Smelt smør og honning i en lille gryde for svag varme. Tag gryden fra varmen og hæld hakket chokolade i. Rør cremen godt sammen og afkøl.

Pisk æggeblommerne i chokoladecremen. Lad den hvile, indtil den begynder at stivne en smule.
Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt i chokoladecremen.

Fordel cremen over den afkølede bund og stil den på køl til du skal bruge den.

Hindbærpuré:
Kog vand og sukker til en klar lage, lad den småsimre til den er reduceret til 1/3 og er sirupsagtig.
Bland hindbærrene i sukkerlagen. Blend hindbærsaucen med en stavblender og sigt kornene fra.
Stil den koldt til den skal bruges.

Servér kagen med en god vaniljeflødeis samt hindbærpuré og friske hindbær med et drys flormelis.

Braiserede svinekæber



En simpel opskrift, med stor smag, prøv den !
Opskriften er fra Mira Arkin.

Braiserede svinekæber4 personer
12 svinekæber
400 g. rødløg
1 spsk. olie
3 spsk. balsamico eddike
2 dl. vand
1 laurbærblad
salt og sort peber

1. Tjek kæberne for sener – normalt er de befriet for den hinde, der sidder omkring dem, men tjek alligevel om slagteren har fået det hele med. Ellers trækkes eller skæres hinderne af. Drys kæberne på begge sider med salt og friskkværnet (altid friskkværnet!) sort peber. Snit løgene i smalle både.

2. Brun kæberne i olie i en tykbundet gryde – gør det ad 2 omgange, så kødet får ordentlig plads at stege i – på den måde sikrer du at det bliver stegt og ikke kogt. Når det er grundigt brunet på alle side,r tages kødet op af gryden og lægges til side på en tallerken.

3. Kom så løgene i gryden og lad dem stege til de begynder at tage farve. Kom kæberne tilbage i gryden, tilsæt balsamico og laurbærblad samt vand. Kom låg på og lad retten simre i 1½-2 timer ved laveste blus, til kæberne er møre. Tjek gryden undervejs og se om der er væske tilbage i bunden af gryden. Det på ikke brænde på, så spæd op med mere vand, hvis der fordamper for meget af det.

4. Smag til sidst retten til med salt. Hvis du synes saucen er for syrlig kan du justere med en smule sukker. Hvis du gerne vil have en ekstra blank sauce, kan du røre en kold klat smør i saucen til aller sidst. I så fald må saucen ikke koge derefter, da smørrets tykningseffekt så vil gå tabt. Spis kæberne med kogte eller moste kartofler eller godt brød til.
På billedet ovenfor er det kartofler med smør og porre, jeg har serveret til kæberne. Samt fintsnittet rødkål med appelsinfileter.

Rugbrødssandwich med pesto og parmaskinke



Her er en dejlig mættende sandwich, som er oplagt til madpakken eller som del af en picknick.

Groft rugbrød fra bageren
Parmaskinke
Grøn pesto fra Løgismose (findes på køl i Netto og hedder "Pesto Verde") eller hjemmelavet pesto, se opskrift Her!
Parmesanost i blok
Soltørrede tomater i olie
frisk basilikum eller rucola

Smør begge skiver rugbrød med pesto og læg de øvrige ting i midten i de mængder du foretrækker !

Grove og bløde burgerboller



12 store burgerboller

3 dl. lunkent vand
25 g. gær
½ dl. olie
1 æg
3 spsk. Sukker
1 tsk. Salt
100 g. fuldkornshvedemel
500 g. hvedemel
Pynt:
1 æg til pensling
Sesamfrø

Opløs gæren i det lunkne vand og tilsæt de øvrige ingredienser. Ælt dejen godt og lad den hæve i ca. 30 min.
Form 12 boller, tryk dem flade og prik overfladen med en gaffel. Lad dem hæve til dobbelt størrelse i ca. 40 min. Pensl med æg og strø sesamfrø på.
Bages ved 210 g. varmluft i ca. 10 min –eller til de er fint gyldne !

Fuldkornspizza med oksekød

Fuldkornspizza med oksekød - en opskrift fra Lone Kjær, dog med ændringer.

4 pers. (2 pizzaer)

2 1/2 dl. vand
25 g. gær
2 tsk. groft salt
200 g. italiensk fuldkornsdurummel (fra Il Fornaio)
150 g. italiensk hvedemel

Topping:
2-3 dl. tomatsauce (købt eller hjemmelavet)
2 rødløg
200 g. hakket oksekød til tatar (fra slagteren)
250 g. hel mozzarellaost
2 tsk. tørret oregano
salt og friskkværnet peber
frisk basilukum
hvidløgsolie (pressede hvidløg i olivenolie)

hæld vandet i en skøl og opløs gæren heri. Tilsæt salt og mel, og ælt til den er glat og smidig.
Del dejen i to dele. Rul hvert stykke ud på et stykke bagepapir og lad hæve i ca. 15 min.
Imens de hæver, tænd ovnen på 225 g. og sæt de to tomme bageplader i ovnen, så de kan blive godt varme.

fordel tomatsauce over pizzaerne og top med rødløg i skiver, mozzarella i skiver, oksekød i små klatter, samt krydr med oregano, salt og peber.
Løft forsigtigt pizzaerne over på de varme bageplader og bag dem i ca. 12 min.
Top med frisk basilikum og hvidløgsolie.






Lises lækre knækbrød



Denne opskrift har jeg fået af min Tante Lise, knækbrødene er super lækre.
Du kan evt. tilsætte 2 spsk. tørret rosmarin, det giver en skøn smag.

1 dl. af flg.:

solsikkekerner
madolie
græskarkerner
sesamfrø
hørfrø
havregryn eller speltflager
hvedemel.

2 dl. af flg.:
vand
rugmel

1 tsk. salt.
Evt. 2 spsk. chiafrø. / evt. 2 spsk. rosmarin.

Bland de tørre dele først og tilsæt vand og olie (jeg bruger solsikke- eller olivenolie)
Del dejen i tre dele. Rul hver portion ud ml. 2 stykker bagepapir, så tyndt du kan. 
Husk at ridse dejen op før de går i ovnen, jeg bruger et pizzahjul, men en skarp kniv kan også fint bruges.

Drys med ønsket drys og bag de tre plader v. 180 g. varmluft I ca. 25-30 min. eller til de er pænt brune, men ikke brændte !

Afkøl på rist og opbevar i dåse, så holder de sig sprøde længe, men det bliver næppe aktuelt, for de er nok spist på et par dage ; )