onsdag den 27. februar 2013

Boller i selleri


Med denne ret er det nok enten, eller. Enten elsker du selleri, eller også hader du det.
Jeg elsker selleri! Og denne gamle klassiker er på menüen et par gange om året.
Mine to drenge er derimod ikke selleri-fans, så jeg køber dobbelt portion kød, og steger en pande frikadeller til dem, som de spiser med ristet rugbrød, lun rødkål og appetitagurker, så er alle glade.


Boller i selleri, til 4 personer:

Fars:
500 g. hakket kalv og flæsk
1 revet løg
1 æg
3/4 dl. mælk
1  1/2 tsk. salt
friskkværnet peber

1 knoldselleri
8 dl. vand
1 laurbærblad
salt

Sovs:
25 g. økologisk smør
4 spsk. mel
6 dl. siet suppe (sellerivand)
salt og peber

Pynt: små ristede selleritern, hakket persille og ristet rugbrød.

Rør farsen sammen og lad den hvile i køleskabet imens du ordner sellerien.

Skær skrællen af sellerien med en kniv. Skær den i ret store tern.
Tag et par tern fra og skær i bittesmå tern på størrelse med peanuts, (de skal bruges som pynt ved serveringen) og steg dem gyldne i lidt olivenolie og salt. Lad dem dryppe af på køkkenrulle.

Kog 8 dl. vand med salt og laurbær i en gryde. Når vandet koger hælder du de store selleritern i og lader dem koge under låg i 4 min. Tag selleristykkerne op med en hulske og læg dem i en tallerken.

Form kødboller i den størrelse du foretrækker og læg dem i det kogende sellerivand.
Når de kommer op til overfladen er de færdigkogte. Fisk dem op med en hulske og si kogevandet op i et litermål, gem det!

Sovs: smelt smørret i en gryde og hæld melet ved. Pisk godt så alle melklumper er væk og tilsæt 6 dl. kogevand fra selleri/boller langsomt, imens du pisker konstant.
Når alt kogevandet er tilsat bager du saucen op til den har passende konsistens.
Tilsæt selleri og boller til saucen og varm det igennem i et par minutter. Smag til med salt og peber.

Server med et drys af ristede selleritern, persille samt ristet rugbrød.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar