søndag den 30. juni 2013

Blomkålstortillas glutenfri


Har lige lavet disse blomkålstortillaer til frokost. Har eksperimenteret mig lidt frem, og synes at resultatet blev rigtig godt. Toppingen blev hvad jeg havde i køleskabet; champignoner, avocado og hakkede pistacier, men det kan varieres i det uendelige. En god chili con carne ville gøre sig godt på tortillaerne, eller røget laks, skyr og stegte grønne asparges.
Min søn spiste dem som pandekager med ahornsirup, det var han helt vild med.

Blomkålstortillas ca. 5 små tykke.

1  lille bundt blomkål, svarende til størrelsen af en knyttet voksenhånd (fik desværre ikke vejet det)
10 mandler
1 spsk. kokosmel
2 æg
2 spsk. skyr
1/2 tsk. salt
smør til stegning

Blend blomkål, mandler og kokosmel helt fint.

Læg massen i et (rent!) viskestykke, læg det i midten, rul det stramt sammen som en bold og knug væden ud af det


















Så bliver massen tør og pandekagerne bliver mindre porøse ved stegning.















Sådan ser massen ud når den er drænet.

Slå to æg ud i en skål. Pisk dem sammen med skyr og salt og tilsæt blomkålsmassen.

Steg tortillaerne i smør på en stor pande, så der er god plads til at få en paletkniv ind under dem, da de er lidt porøse når de steges. Lad dem stege godt færdig på den ene side før du vender dem.

fredag den 28. juni 2013

Hyldeblomstsaft med vanilje




Her er mit bud på en dejlig mild og sød vaniljeprikket hyldeblomstsaft.
Jeg har ikke tilsat så meget syre til saften, det gør den blød og rund og med en dejlig smag af vanilje.
Der skal en stor mænge sukker i saften, men husk at det er en koncentreret sirup du laver, som skal fortyndes i forholdet 1:5 eller 1:6 når den skal nydes.

Hjemmelavet hyldeblomstsaft slår færdigkøbt saft med flere længder! Prøv den og du er overbevist.
Jeg køber aldrig færdig saft, laver to portioner hvert år når hylden blomstrer, så har vi nok til et års forbrug.

Hyldeblomstsaft, ca. 3,5 liter koncentreret saft:

2 l. vand
2 kg. sukker
40-50 hyldeblomstskærme
2 økologiske citroner, i tynde skiver
1 vaniljestang
2 strøgne spsk. citronsyre eller vinsyre

Kog vandet op i en gryde. Hæld sukker og citronsyre i og lad det opløse sig.

Ryst hyldeblomstskærmene for smådyr.
Klip så meget stilk af blomsterne som muligt, stilken er bitter.

Flæk vaniljestangen. Skrab kornene ud, og bland kornene med 1 tsk. sukker, så kornene bliver godt fordelt i sukkeret. Stil vaniljesukkeret på køl, det skal bruges i en færdige saft til allersidst.

Læg hyldeblomster, citron og den tomme vanillestang i en stor skål.
Hæld sukkerlagen over og stil saften på køl i 3-5 dage.

Si saften gennem et klæde.
Tilsæt vaniljesukkeret som du har opbevaret på køl, rør godt rundt til sukkeret er opløst, og vaniljekornene har lavet fine prikker i saften. Du kan evt. blende saften med en stavblender, så vil vaniljekornene fordele sig fint.

Hæld den færdige saft på skoldede flasker, som du har skyllet i atamon.

Saften fortyndes i forholdet 1:5 eller 1:6 afhængig af hvor sød du foretrækker saften.



Prøv at servere saften fortyndet med hvidvin, eller lav isthe på grøn thé, med frisk mynte, hyldeblomstsaft og masser af is og citronskiver :-)

Ratatouille






Ratatouillle er en provencalsk grøntsagsret. Den smager skønt og kan bruges som tilbehør til det meste kød.
Jeg har ikke angivet mængder til opskriften. Beregn selv efter hvor mange der spiser med. Ovenstående fad blev serveret som tilbehør til 4 personer.



Ratatouille:

Små stilktomater
Aubergine
Squash
Rødløg
Rød/gul/orange peberfrugt
Hvidløgsfed
God olivenolie
Frisk rosmarin
Salt og peber

Grøntsagerne vaskes og skæres i mundrette stykker, bortset fra tomaterne, som skal være hele.

Auberginerne steges i olivenolie på en pande. Kun auberginerne ! De skal mættes godt med olie for ikke at blive pap-agtige.

Læg alle grøntsagerne i et ovnfast fad og hæld et godt strint olivenolie over samt rosmarinstilke, salt og peber.
Bages ved 200 grader i ca. 45 min. til 1 time, rør i fadet undervejs.

fredag den 21. juni 2013

Snobrødsdej med rugmel



Sct. Hans er lige om hjørnet, og i den forbindelse skal der bages masser af snobrød i haver, på strande, i skove, eller hvor man ellers fejrer Sct. Hans.
Hos os er der ofte snobrødsbagning på programmet, vi er nemlig lykkelige ejere af en hyggelig bålplads, som min mand selv har tegnet og bygget. Nedenfor kan du se lidt stemningsbilleder.


Her er min version af en lækker grov snobrødsdej....

Snobrød med rugmel til ca. 8 portioner

4 dl. mælk
1/2 pakke gær
1,5 tsk. salt
1,5 tsk. sukker
20 g. smeltet smør
400 g. hvedemel
ca. 100 g. rugmel
Evt. 3 spsk. tørrede brændenælder


Smelt smørret, rør mælken i og varm den op til den er "lillefingervarm".
Hæld mælkeblandingen i en skål og tilsæt gær, sukker og salt.
Når gæren er opløst tilsætter du først hvedemel, dernæst rugmel og evt. lidt mere hvedemel hvis dejen er for våd. Den skal kunne æltes med fingrene uden at være klistret.

Lad dejen hvile på køkkenbordet en times tid før du skal bruge den.

Beklæd snobrødspindene med stanniol der hvor snobrødet skal sidde.








tirsdag den 18. juni 2013

Pasta med spinat, champignon og kylling i hvidvinsflødesauce


I går ransagede jeg køleskabet for grøntsager som trængte til at blive brugt. 
En halv pakke spinat og en bakke champignoner stod for tur, ledsaget af fløde, hvidvin, løg og sprødstegt kylling opstod denne skønne pastaret.


Til 2 sultne voksne:

250 g. fuldkornspasta
250 g. champignoner i skiver
1 løg i tern
125 g. frisk spinat, godt skyllet i flere hold vand
1/2 liter piskefløde (eller madfløde)
1 spsk. flydende koncentreret hønsebouillon (Oscar eller lignende)
3/4 dl. hvidvin
1/2 dl. friskrevet parmesan
salt og peber.

250 g. kyllingeinderfilet, befriet for senestreng

Topping: forårsløg i skrå skiver og ristede pinjekerner

Kog pastaen efter pakkens anvisning. Lad den dryppe af i en si.

Krydr kyllingeinderfileterne med salt og peber og steg dem gyldne i lidt olie på en pande. Sæt dem til side.

Steg løg og champignoner brune i en høj pande (eller gryde) Læg den skyllede spinat ved, læg låg på og damp spinaten i 1-2 min. til den falder sammen.
Hæld hvidvin ved, kog det lidt ind, inden du tilsætter fløde, hønsebouillon og parmesan, varm saucen godt igennem, smag til med salt og peber, tilsæt pastaen.

Anret pastaretten i dybe tallerkener, læg kyllingestykkerne øverst og drys med forårsløg og pinjekerner.

søndag den 16. juni 2013

Hasselnøddekage med nougatcreme - glutenfri


Super dejlig lagkage, som er glutenfri,, bagt af nøddebunde og lagt sammen med en nougatcreme, med hakket mælkechokolade og hindbær på toppen. Jeg ville også have haft blåbær på, men dem jeg kunne opdrive på en søndag var kedelige og runkne.
Kagen er en fødselsdagskage til min kollega Lisbeth.


Hasselnøddekage med nougatcreme:

250 g. hasselnøddekerner
6 æg
200 g. sukker
2 spsk. stærk kold kaffe

Nougatcreme:
200 g. blød nougat
2 spsk. sukker
4 pasteuriserede æggeblommer
2 pasteuriserede æggehvider
1/2 liter piskefløde

Fyld: 100 g. hakket god mælkechokolade (jeg brugte lys guldbarre)

Til topping:
friske bær, evt. hindbær, jordbær, blåbær eller en blanding af alle tre slags.

Afskal nødderne:
Bag dem i ovnen ved 200 grader i 10 min. Læg dem i et viskestykke og massér dem godt, så går de fleste af hinderne af.
Blend halvdelen af nødderne til fint mel og den anden halvdel til groft mel.
Del de 6 æg i blommer og hvider.
Pisk blommerne med sukkeret og tilsæt den kolde kaffe.
Pisk hviderne stive og vend dem og nøddemelet sammen med æggeblandingen med lette tag.
Hæld dejen i en smurt springform og bag kagen ved 180 grader i ca. 30-35 min.
Lad kagen køle af og del den i to bunde.

Nougatcremé:
Smelt nougaten, afkøl den lidt og tilsæt de 4 pasteuriserede æggeblommer samt 2 spsk. sukker.
Pisk hviderne stive.
Pisk fløden til skum og rør nougatblandingen i. Vend til sidst de stiftpiske hvider forsigtigt i.

Smør det halve af nougatcremen på den ene bund. Drys med mælkechokoladen og læg dem anden bund på. Fordel resten af cremen øverst. Læg bær på på og drys evt. med lidt mere hakket chokolade.

Lad kagen trække på køl til du skal servere den.

Naanbrød


Lækre nybagte lune naanbrød som tilbehør til indisk mad, så bliver det ikke bedre.....



Naanbrød 4 stk.

450 g. hvedemel
2 dl. mælk
2 spsk. skyr eller yoghurt naturel
2 spsk. olie
25 g. gær
1 æg
2 tsk. salt

Drys: nigella frø, også kaldet jomfru i det grønne
Til pensling: smeltet smør

Lun mælken til den er "lillefingervarm" opløs gæren heri og tilsæt først salt og derpå de øvrige ingredienser.
Ælt dejen godt og lad den hæve i ca. 1 time.

Form 4 boller, rul dem ud til dråbeformede brød og lad dem hæve i ca. 20 min. på en bageplade.
Pensl dem med vand og drys nigellefrø på.

Bages ved 250 g. i 8-10 min. eller indtil de er gyldne.
Når de tages ud af ovnen, pensles de straks med smeltet smør.
Serveres lune til en hovedret, eller bruges til dip.

Mulligatawnysuppe med tigerrejer


En mulligatawny-suppe kan varieres med fisk, kylling og ris, eller uden kød som en vegetarisk hovedret. Opskriften her har jeg fået af en af mine trofaste læsere, Margrethe Fredskilde, mange tak for den Margrethe!
Jeg har næsten fulgt opskriften, har dog tilføjet røde linser, som jeg synes obligatorisk i en mulligatawny, og så har jeg fedtreduceret den lidt. Suppen er SÅ lækker.


Mulligatawnysuppe, rigeligt til to sultne voksne og et barn:

8 dl. kyllingefond/bouillon
75 g. røde linser
2 store løg, hakkede
3 fed hvidløg, presset
2 stilke bladselleri, i tynde skiver
1 økologisk æble, befriet for kernehus og i tern
2 mellemstore gulerødder i tern
2 kaffir limeblade (kan udelades)
1 laurbærblad
2 spsk. karry
1 spsk. garam marsala
1 tsk. stødt spidskommen
1 tsk. gurkemeje
1/2 tsk. stødt kardemomme
1-2 tsk. sukker

1 dåse kokosmælk (ikke light)
saften af 1/2 citron.
15 rå tigerrejer, befriet for skal
Salt og peber

Drys: 4 forårsløg, snittet, evt. hakket frisk koriander.

Tilbehør: naanbrød

Svits løg, hvidløg, æble, gulerødder og bladselleri i lidt olie sammen med alle krydderierne.
Hæld fond og linser ved og lad det simre for svag varme under låg i 20 min. Fisk laurbærblad og limeblade op.
Tilsæt kokosmælk og lad det simre uden låg i 5-7 min. Smag til med sukker, salt, peber og citronsaft.
Tilsæt de rå tigerrejer, tag gryden fra varmen med det samme (rejerne bliver tilberedt på få sekunder i den varme suppe)
Hæld suppen i dybe tallerkener og drys forårsløg og evt. hakket koriander over suppen.
Server med naanbrød.



lørdag den 15. juni 2013

Hvidløgsbrød


Hjemmelavede hvidløgsbrød er bare 100 gange bedre end de frosne varianter fra supermarkederne. De kan varieres som man ønsker dem, aftenens udgave er de helt klassiske, dog med et tvist af citron.




Hvidløgsbrød ca. 20 stk.:

1 stort ciabattabrød eller andet italiensk hvedebrød

Hvidløgssmør:
100 g. stuetempereret økologisk smør
1 håndfuld godt skyllet persille
2 fed hvidløg
1/4 rødløg
2 spsk. revet parmesan
revet skal af en vasket økologisk citron
1/2 tsk. salt

Hvidløgssmør:

Blend persille, hvidløg, rødløg og parmesan i en minihakker, eller kør det igennem en persillekværn.
Bland det i det bløde smør sammen med citronskal og salt.

Skær brødet i skiver og smør dem med hvidløgssmørret




Bag brødene i en 220 grader varm ovn, til de er gyldne og sprøde, ca. 7-8 min. men hold øje med dem, ovne varmer forskelligt.

Hvidløgssmør med persille og citron



Hvidløgssmør smager dejligt på lunt brød, ovenpå et stykke grillet kød, eller til disse lækre hvidløgsbrød


Hvidløgssmør:
100 g. stuetempereret økologisk smør
1 håndfuld godt skyllet persille
2 fed hvidløg
1/4 rødløg
2 spsk. revet parmesan
revet skal af en vasket økologisk citron
1/2 tsk. salt

Hvidløgssmør:

Blend persille, hvidløg, rødløg og parmesan i en minihakker, eller kør det igennem en persillekværn.
Bland det i det bløde smør sammen med citronskal og salt.

torsdag den 13. juni 2013

Klassisk Lasagne


Denne aftens menü var lasagne, efter ønske fra min mand. Når jeg laver en klassisk lasagne som denne, bruger jeg faktisk aldrig opskrift. Mængden af oksekød er altid den samme, bechamelsaucen ligeså, men derudover bruger jeg de grøntsager jeg har i huset, som kan variere imellem gulerødder, squash, porrer og selleri. I aftenens version var der gulerødder og lidt selleri.

Lasagne til 6 pers.

800 g. oksekød
2 dåser hakkede tomater
1 dåse koncentreret tomatpuré (70 g.)
1 stort løg, hakket
4 mellemstore gulerødder, i grove tern
1 lille stykke knoldselleri, i bittesmå tern
3 fed hvidløg, presset
1 laurbærblad
1 spsk. tørret basilikum
1 spsk. tørret oregano
1 tsk. sukker
salt og peber
lidt vand

Fuldkornslasagneplader
økologisk revet ost til drys

Bechamelsauce:
7 dl. varm letmælk (jeg varmer mælken 4 min. i microovnen)
20 g. smør
3 spsk. mel
1 tsk. revet muscatnød
1/2 dl. revet parmesan
salt og peber

Kødsauce: Svits kødet i en gryde til det er godt brunet.
Tilsæt løg, hvidløg, gulerødder og selleri. lad det svitse med i nogle minutter. Tilsæt hakkede tomater, tomatpüré og krydderier og spæd til med lidt vand, så saucen ikke er for "tør". Læg låg på og lad saucen simre ved svag varme i mindst 1/2 time, men gerne 3-4 timer hvis du har tid. Hvis den simrer i mange timer, skal du tilsætte lidt vand undervejs. Når saucen er færdig fisker du laurbærbladet op.

Bechamelsauce: smelt smørret i en tykbundet gryde, tilsæt melet og rør konstant til det er homogent og sejt. Tilsæt den varme mælk gradvis under konstant piskning. Lad saucen koge op ved svag varme indtil den har den passende konsistens. Tilsæt parmesanosten.
Smag til med salt og peber.

Tag et fad på ca. 35 x 25 cm. og byg lasagnen op. Start med lidt kødsauce i bunden, så lasagneplader, kødsauce og bechamélsauce. Fortsæt sådan til du har tre lag lasagneplader i lasagnen og slut af med bechamélsauce øverst. Drys med lidt revet ost på toppen og bag lasagnen ved 200 grader i 30 min. Lad den hvile på køkkenbordet i 10 min.
















Server med en sprød grøn salat med honningvinaigrette.

søndag den 9. juni 2013

Salat med parmaskinke, nye hvide asparges og nye kartofler


Denne salat er rigtig sommerlig lækker, med bl.a. nye hvide asparges, nye kartofler, parmaskinke og en dejlig basilikum-honningdressing.


Salat til 2 personer:

2 små hjertesalater i strimler
12 små nye kogte kartofler (på størrelse med valnødder)
10 skiver parmaskinke
6 nye hvide asparges, skrællet, skåret i mindre stykker og blancheret i 2 min.
1 lille bundt radisser, i skiver
8 små aromatiske cherrytomater, delt i to eller fire
1/2 rød peberfrugt i strimler
1 håndfuld ristede pinjekerner

Dressing:
1 stor håndfuld basilikum
1 dl. god olivenolie
1 spsk. honning
2 spsk. æbleeddike
2 spsk. citronsaft
salt og peber

Blend dressingen til den er næsten helt glat. Smag til med salt og peber.













Anret salaten i to dybe tallerkener, læg parmaskinken på, dernæst kartofler og de øvrige grøntsager.
Fordel dressingen over salaterne og drys med pinjekerner.

Soyamandler sprøde og vanedannende


De her soyamandler er simpelthen verdens bedste snack efter min smag.
Og bonus er, at de er sunde og lynhurtige at lave.

Sprøde vanedannende soyamandler:

Tag den mængde mandler du foretrækker og læg dem i en frysepose.
Hæld soya ved, så det omslutter mandlerne, men ikke så meget så der ligger en "sø" i bunden af posen.
Lad mandlerne ligge og marinere i posen imens ovnen opvarmes til 200 grader.

Hæld mandlerne ud på en bageplade med bagepapir og bag dem i 10 min. midt i ovnen.

Lad dem afkøle inden du nyder dem.

mandag den 3. juni 2013

Rabarbertrifli

 

Her er en dejlig opskrift på rabarbertrifli, som jeg har fået af min veninde Charlotte.
Det er en god gammel opskrift som smager af den trifli som min mormor lavede i min barndom.

Det er en oplagt gæstedessert, da du kan forberede kompot og creme dagen før, og så bare montere desserten med flødeskum når den skal serveres.


Rabarbertrifli til 4 pers.:

Kompot:
500 g. rabarber
175 g. sukker
1 tom vaniljestang

Creme:
2 æggeblommer
2 spsk. sukker
kornene fra 1 vaniljestang
3 dl. sødmælk
1/2 dl. fløde
1,5 spsk. maizena
1 nip salt

12 makroner
2 dl. piskefløde
hakket mørk chokolade til drys


Flæk vaniljestangen, tag vaniljekornene ud og bland dem med 2 spsk. sukker. Gem stangen til kompotten og vaniljesukkeret til cremen.

Kompot:
Skyl og rens rabarberne, skær dem i stykker på 1/2 cm. og læg dem sammen med den tomme vanillestang i en gryde. Drys sukkeret over, tilsæt 1/2 spsk. vand, læg låg på og bríng det langsom i kog.
Lad det småsimre under låg i ca. 10-15 min. Rabarberstykkerne må gerne have bid, så de skal ikke koges ud.
Smag på kompotten og tilsæt evt. lidt mere sukker. Si rabarberne fra og kog lagen lidt ind (uden låg) før den hældes tilbage over rabarberne. Hold øje med gryden, det reducerer hurtigt.
Sæt kompotten til afkøling.

Creme:
Pisk æggeblommer og vanilje-sukkeret sammen med maizena.

Bring mælk og fløde i kog. Tag gryden fra varmen og pisk æggeblandingen i imens du pisker konstant. Sæt gryden tilbage på varmen og lad det koge langsomt op. Når cremen er tyknet så den har konsistens som bechamelsauce, hælder du den straks i en skål og lader den køle helt af, i køleskabet, med et stykke film på overfladen, så den ikke danner skind.

Samling af triflien:
Knus makronerne let og fordel dem i portionsglas (eller lav triflien i en stor skål) læg derefter et lag af creme og kompot skiftevis. Sæt det på køl, hvis det ikke skal serveres med det samme.
Pynt med letpisket flødeskum og hakket chokolade på toppen.