onsdag den 24. juli 2013

Banankage - nok verdens bedste !


Her kommer opskriften på den lækreste svampede banan-intense banankage.
Den blev ofte bagt da vi boede på Østgrønland for et par år siden, når der blev fløjet bananer ind fra Island.
Så blev der hamstret, og de bananer som vi ikke nåede at spise før de blev godt modne, blev brugt til denne kage.
Jeg tror, at det er kokosmelet i kagen som gør den helt speciel god og svampet. Prøv den selv og se om du er enig..

Banankage:

1 dl. sukker
3 æg
2 modne bananer
75 g. smør, stuetempereret
100 g. mel
25 g. kokosmel
1 spsk. vanillesukker
1 tsk. bagepulver
1 nip fint salt

Overtræk:
100 g. 70 % chokolade, smeltet

Mos bananerne med en gaffel.
Pisk æg og sukker lyst. Tilsæt bananmos og det bløde smør, rør det godt sammen.
Bland kokosmel, mel, vanillesukker og bagepulver. Vend det sammen med æggeblandingen.

Bages i en smurt sandkageform eller springform i ca. 30 min. ved 175 grader. Kagen er færdig når en kødnål kommer ren ud, når du stikker den i midten af kagen.

Lad kagen køle af, hæld den smeltede chokolade på og lad den størkne på køl, til den er knasende sprød.

Peach Melba på grill


Fik denne dessert serveret hos min veninde Mette Wiborg sidste sommer til en hyggelig tøsefest. Har dog aldrig fået spurgt hende hvad hun tilsatte frugterne, så prøvede forleden om jeg kunne genskabe samme lækre smag, og det er lykkes meget godt synes jeg.
Vi fik den dejlige hindbæris - samt nougatis fra Løgismose som tilbehør til frugterne, det smagte fantastisk.
De kommende dage har jeg spist resten af Peach Melbaen på min skyr om morgenen, også rigtig dejligt.
Jeg har ikke angivet mængder på opskriften, lavede en foliebakke med 2 ferskener, 1 bakke hindbær og 1/2 bakke jordbær og det var rigeligt til 4 pers.
Du kan også bage frugterne i ovnen ved 200 g. i ca. 30 min.
Forestiller mig at lidt revet marcipan blandet i frugterne også ville smagt godt.


Peach Melba:

Følgende frugter kan bruges:
ferskener i både
nektariner i både
friske abrikoser i halve
hindbær
jordbær i halve

1 vanillestang, skrab kornene ud og bland dem med 1 spsk. sukker
1 foliebakke uden huller i bunden

Læg vanillestangen i foliebakken, sammen med frugterne og kornene fra vanillestangen.
Drys et lille lag sukker ud over bakken og sæt den på grillristen direkte over kullene. Lad det stå og tilberede sig selv i ca. 20 min. imens du spiser din mad. Se til det undervejs og rør i det.

Server med god is.

Jordbærtærte med mazarinbund og vaniljecremé


Her er mit bud på en dejlig jordbærtærte med marcipan og mild vanillecremé.
Hvis du ønsker et gelé-lag på toppen, så smelter du bare ca. 1/2  glas ribsgelé med et par skefulde vand og pensler det over den færdige tærte. Personligt synes jeg at tærten bliver for sød med gelé, men det er jo en smagssag.

Jordbærtærte til 8 pers.;

Bund:
125 g. marcipan
100 g. smør, stuetempereret
60 g. sukker
2 æg
25 g. mel

Vanillecreme:
2 dl. sødmælk
kornene fra en vanillestang
2,5 spsk. sukker
2 æggeblommer
2 spsk. maizena

Desuden skal du bruge:
1 dl. fløde, pisket til skum, til at blande i vanillecremen
100 g. smeltet mørk chokolade til at pensle den færdigbagte bund med
1 bakke jordbær, vasket og halveret

Riv marcipanen ned i en skål. bland sukker og smør i og pisk det godt sammen. Tilsæt æggene og pisk igen. vend melet i med lette tag.
Hæld dejen i en smurt springform eller tærtefad og bag bunden i ca. 25 min. ved 175 grader. Bunden skal være let gylden. Drys chokoladen på og lad den smelte, smør den ud og afkøl bunden.











Varm mælken i en lille gryde. Bland sukker, maizena, æggeblommer og kornene fra vanillestangen og hæld blandingen i den næsten kogende mælk imens du rører konstant. Pisk indtil cremen er blevet tyk. Tag den fra varmen og læg et stykke film på overfladen af cremen og sæt den på køl i ca. 1/2 time.












Pisk fløden til ret stift skum, bland den i den kolde vanillecreme.

Fordel vanille/flødecremen på bunden og læg halve jordbær på. Server med det samme eller opbevar tærten på køl indtil den skal spises.

tirsdag den 23. juli 2013

Kartoffelsalat med bacon og ærter


Lækker kartoffelsalat med friskbælgede ærter og baconknas. Perfekt som tilbehør til grill, til aften fik vi den dog med lune frikadeller.


Til 4 pers.;
1 kg. kartofler
2 dl. ærter, friskbælgede er bedst, ellers fra frost
1 lille rødløg, finthakket
100 g. bacon i mindre stykker eller tern
2,5 dl. 5 % cremefraiche
2 spsk. god mayonnaise (jeg bruger Hellmanns)
1 spsk. flydende honning
1,5 tsk. karry
1,5 tsk. dijonsennep
salt og peber
Masser af purløg til drys

Skrub kartoflerne, kog dem i ca. 15 min. - afkøl dem - skær dem i tykke skiver.
Rist bacon og lad den afkøle på køkkenrulle.

Bland cremefraiche, mayonnaise, honning, sennep og karry. Tilsæt ærter og løg og smag til med salt og peber.
Hæld blandingen over kartoflerne og bland det godt.
Drys med bacon og masser af purløg.

Ps. hvis du har en rest tilovers til dagen efter, kan du røre en lille sjat mælk i, så bliver dressingen dejlig cremet igen.

torsdag den 18. juli 2013

Kartoffelsalat med kylling og kapersvinaigrette


Lækker salat, velegnet til tøsefrokost, som tilbehør til grillmad, undlad blot kyllingen, eller som fyld i pitabrød eller tortillawraps.
Opskriften er udviklet af min yndlingsmadskribent Lone Kjær. Jeg har (for en gangs skyld) fulgt opskriften til punkt og prikke, men har dog doblet dressingen op, da jeg syntes der var for lidt til at det kunne marinere det hele.

Til 4 pers.;

600 g. nye kartofler
1 spidskål
1,5 tsk. salt
2 tsk. sukker
1 bundt grønne asparges
2 kyllingebrystfileter
1 bundt dild
1 bakke karse

Kapersviniagrette:
6 spsk. olivenolie
2 spsk. æbleeddike
2 tsk. grovkornet sennep
1 spsk. flydende honning
4 spsk. hakkede kapers
Røres sammen.

Tilbehør: Groft brød

Skrub kartoflerne og kog dem netop møre.

Kog kyllingebrystfileterne i bouillon eller vand i ca. 15 min. Lad dem afkøle. Riv kødet i strimler.

Snit kålen fint, drys den med sukker og salt og lad det trække i ca. 10 min.
Kram kålen godt og læg den i en skål.

Knæk den nederste træede ende af aspargsene og damp dem i 2 min. Hæld koldt vand over dem og skær dem i mindre stykker.

Vend kylling, asparges og kartofler sammen med kålen.
Klip karsen over skålen og tilsæt skyllet og hakket dild.

Hæld vinaigretten over salaten og vend det godt rundt.

Server med groft brød.



onsdag den 17. juli 2013

Wok med hakket svinekød, chili og grøntsager


Denne ret blev postet for et par dage siden på Jansmadblog da jeg læste opskriften igennem, vidste jeg at det lige var en ret for os, så jeg lavede den samme aften. En super lækker wokret, med både spicy og sød smag.
Sådan en ret man bare kan køre ned i uendelighed berettede min mand.
Jeg har ændret lidt på opskriften, har bl.a. tilføjet en del flere grøntsager end i Jan´s version, som kun indeholder bønner.
Og så var jeg gået tør for risnudler, så jeg lavede den med små fuldkornspastaer.
Jeg skriver den som jeg lavede den.

Wok med hakket svinekød, chili og grøntsager 4 pers.:

500 g. hakket magert svinekød (eller kalv og flæsk)
250 g. risnudler eller små stykker fuldkornspasta
3 mellemstore gulerødder, skåret i mønter
1 håndfuld friske grønne bønner, nippet i enderne
250 g. champignoner i skiver
3 forårsløg i små skiver
2 æg
2 tsk. sukker
fiskesauce, limesaft og soya til at smage til med.

Aromatisk krydderpasta:
1 rød chili (med kerner for stærk version, ellers uden kerner)
1 knold skrællet ingefær på størrelse med en valnød
1 forårsløg
1-2 fed hvidløg
saft fra 1/2 lime
1 spsk. fiskesauce
2 spsk. vand
Blendes sammen til en pasta.

Topping: 3-4 forårsløg i små skiver, hakket rød chili og cashewnødder


Kog risnudler/pasta overhæld dem med koldt vand i en si (så klistrer de ikke sammen imens du tilbereder resten)

Varm en wok godt op. Steg de to æg sammen med forårsløg. Rør i det hele tiden, så det bliver til røræg. Tag det op.

Steg kødet, når det er godt brunet og grynet tilsætter du din krydderpasta og svitser det med et par minutter. En dejlig duft breder sig nu i køkkenet. Tilsæt de snittede grøntsager, risnudler/pasta, røræg og sukker.
Rør i det konstant i to minutter. Tag det af varmen. Smag evt. til med mere fiskesauce, limesaft og soya.

Anret i skåle og drys med hakket chili, forårsløg og cashewnødder.

mandag den 15. juli 2013

Pavlova med marcipan og sommerbær


Denne kage er fast på repertoiret hver sommer hjemme hos os. En dejlig - ikke for sød - kage med topping af sommerens skønne bær, så bliver det ikke bedre.
I dag har jeg lavet den helt klassisk, andre gange strinter jeg smeltet chokolade ud over den lige før servering.


Pavlova med marcipan til 6 personer;

4 æggehvider fra æg i str. M.
150 g. flormelis
1/2 tsk. eddike
125 g. revet marcipan

Fyld:
1/4 liter piskefløde pisket til blødt skum og tilsat 1 spsk. vanillesukker
Blandede bær, evt.; jordbær, blåbær, hindbær, solbær, ribs eller brombær

Pisk hviderne stive med halvdelen af sukkeret samt eddike. Tilsæt resten af sukkeret og pisk igen til skummet er meget stift. Bland revet marcipan i med lette tag.
Hæld marengsmassen ud på en bageplade med bagepapir og smør den ud til den er 20-25 cm. i diameter.
Bages ved 150 grader i ca. 35 min. på anden nederste rille i ovnen.

Afkøl og pynt kagen med flødeskum og bær. Drys med flormelis gennem en si.

Rabarbersaft med vanilje


Jeg tømte fryseren i går for sidste års rabarber, 1 kg. havde jeg tilbage, de blev -sammen med en lille rest jordbær anvendt til den dejligste rabarbersaft. Jeg fik ca. 1  1/2 liter ud af portionen, så det kan godt betale sig at doble portionen, så du får tre flasker ud af det.

Rabarbersaft med vanille ca. 1  1/2 liter.

1 kg. rabarber, rengjorte og skåret i mindre stykker
1/2 kg. sukker
1 vanillestang
7,5 dl. vand
saften af 1/2 økologisk citron

Skrab vaniljekornene ud af vaniljestangen og gem dem.
Kog rabarberstykker med den tomme vaniljestang og vand i en gryde, til rabarberne er kogt møre.
Mine kogte for svag varme under låg i ca. en time. Så er alle aromaerne kogt ud i saften.

Si rabarbersaften i en si gennem et klæde ned i en stor skål.
Bland vaniljekornene godt sammen med med 1 spsk. sukker.
Rengør gryden og hæld saften tilbage, sammen med sukker, vaniljekorn og citronsaft. Lad det koge op, indtil sukkeret er helt smeltet.
Afkøl saften og hæld den på skoldede flasker, som du har skyllet i lidt atamon.

Opbevares på køl og blandes med vand i forholdet 1:4.
Nydes med isterninger og sugerør.

mandag den 1. juli 2013

Blomkålspizza glutenfri


Pizza med få kulhydrater og ingen gluten, lavet på blomkålsbund. Et ganske fint alternativ til almindelig pizza, da du stadigvæk får pizzasmagen. Jeg har eksperimenteret mig frem til en fast bund, med et ok resultat synes jeg.


Blomkålspizza, rigeligt til 2 personer:

1 mellemstort blomkålshoved
3 æg
1 dl friskrevet parmesan
1, 5 spsk. græsk krydderi (Santa Maria) eller oregano, hvis du ikke kan finde det græske.
1 tsk. salt
lidt peber

Fyld:
tomatsauce
parmaskinke
champignoner
mozzarella i kugle
halve cherrytomater
pesto til at dryppe med efter bagning

Eller andet fyld; kødsauce, pølser, artiskokker, asparges......

Blomkålen deles i buketter og blendes til "gryn".















Læg blomkålssmulderet på et (rent!) viskestykke og fold det stramt sammen til en bold og vrid/knug væden ud af det.













Bland blomkålssmulder, æg, ost og krydderier i en skål.
Fordel massen på en bageplade beklædt med bagepapir og tryk det ud til en stor cirkel.
Bages ved 220 grader varmluft i 7-8 min. eller indtil bunden er gylden og sprød. Tag den ud.
















Bred et tyndt lag tomatsauce ud over bunden og læg champignoner og mozzarella på.
Bag pizzaen videre ved 200 grader (ikke varmluft nu) i ca. 10 min. eller indtil osten er smeltet.

Tag pizzaen ud, fyld parmaskinke, tomater og rucola på og dryp evt. med basilikumpesto.

Følg mig på facebook og få opdateringer ved nye indlæg.