fredag den 22. november 2013

Bagte rodfrugter med perlebyg og tahindressing


Jeg så fornylig en opskrift i magasinet "Smag" som lignede denne, blot med lidt andre ingredienser, og tænkte at den ville jeg lave i en lidt anderledes version, jeg elsker nemlig tahin og denne råkost er min yndlingsråkost den er nemlig også søbet ind i tahindressing.
Vi fik frikadeller som tilbehør, men det meste kød passer til.

Bagte rodfrugter med perlebyg og tahindressing 4 pers.:

1 kg. blandede rodfrugter - gulerod, pastinak, rødbede og jordskok
3-4 spsk. madolie
2 tsk. groft salt
2 tsk. stødt spidskommen
150 g. perlebyg
kernerne af 1/2 granatæble
lidt hakket persille

Dressing:
1/2 dl. tahin
1/2 dl. vand
saft og skal af en økologisk citron
1 spsk. honning
1 fed hvidløg, presset
salt og peber

1/2 dl. ristede sesamfrø til drys

Vask rodfrugterne. Lad skrællen være på jordskokker, gulerødder og persillerødder, hvis den er pæn.
Skræl rødbederne og skær alle rodfrugterne i mundrette bidder.

Læg rodfrugterne i en pose egnet til madvarer, hæld olie over og massér den godt ind.

Læg rodfrugterne på et stykke bagepapir. Bland salt og spidskommen og drys det over rodfrugterne.
Bag dem i en 200 grader varm ovn i 30 min.

Kog imens perlebyggen efter pakkens anvisning.

Rør dressingen sammen, smag den til med salt og peber.

Bland de bagte rodfrugter med den kogte perlebyg i et stort fad.

Skær en rille hele vejen rundt i granatæblet, men ikke for dybt, kun lige i skrællen. Bræk det midt over og bræk kernerne ud af lamellerne. (du skal kun bruge det halve)

Hæld dressingen over rodfrugterne, drys granatæblekerner over, sammen med persille og ristede sesamfrø.




mandag den 18. november 2013

Chiagrød med mandler og appelsin


Chiagrød findes i flere variationer. Denne er lavet på mælk og skyr, men der findes også en kokosudgave og en thé-udgave.

Den her smager som dessert og chiafrøene har konsistens som sagogryn i sagosuppe og giver noget at tygge på.
Chiafrø har en høj koncentration af omega-3 og kostfibre, og sammen med skyr som har et højt proteinindhold mætter den rigtig godt.


Chiagrød 1 portion:

1/2 dl. minimælk
1,5 dl. skyr
2,5 spsk. chiafrø
1/2 tsk. vaniljepulver (ikke vaniljesukker, men pulver fra f.eks. urtekram. Pulveret er sort og er 100 % vanilje kværnet til pulver)
et par dråber flydende stevia

Drys:
hakkede mandler
kanel
appelsinfileter fra 1/4 appelsin

Bland chiafrøene med mælken i en lille morgenmadsskål. Tilsæt skyr, vaniljepulver og lidt stevia. Rør godt rundt og sæt skålen på køl natten over.

Ved servering drysser du lidt hakkede mandler på, appelsinfileter fra 1/4 appelsin samt et drys kanel.

Palæo kylling i fad


Denne ret opstod i aftes, med de ingredienser vi havde i huset. Den er lavet efter palæoprincipperne, men kan sagtens serveres som en hovedret med ris som tilbehør, hvis du ikke følger en palæo-diæt.

Palæo kylling i fad 2 pers.:

1 fersk kylling, parteret i 4 dele
1 dåse økologisk kokosmælk
1 finthakket løg
1 hakket grøn chili (eller rød chili)
1 æble i tern
1 stykke frisk ingefær, fintrevet
2 fed hvidløg, fintrevet
2 spsk. karry
1 spsk. tørret citrongræs (Urtekram, fås i Netto bl.a.)
kokosolie til stegning (eller smør, eller olie)


Trim kyllingen for overflødigt skind og fedt, parter den i 4 dele.

Krydr kyllingen med salt og peber. Svits kyllingen i kokosolie, til den er godt brunet på skindsiden. Vend stykkerne og steg dem på den anden side også. Læg kyllingen i et lille ovnfast fad og sæt den til side.

Svits løg, æbletern, ingefær, hvidløg og chili i lidt kokosolie. Tilsæt kokosmælk, karry og citrongræs og kog det hele sammen i et par minutter.

Hæld kokossaucen ved kyllingen i fadet og sæt det i en 200 grader varm ovn i 1 time.

Server med blomkålsris og rosenkålssalat


Palæo blomkålsris


Som erstatning fra ris, pasta og kartofler i en palæo-diæt, har jeg oftest brugt stegte squash, dampet broccoli eller blomkål.
Hvis du river blomkål groft og lynsteger det så det stadig har bid, bliver det en ganske fin erstatning for ris. Hvordan du krydrer det er op til dig, i dag har jeg brugt karry, koriander og spidskommen, men det kan sagtens laves helt neutralt med salt og peber.


Palæo blomkålsris til 2 pers.:

1/2 lille blomkålshoved
krydderier du foretrækker, evt. karry, koriander, spidskommen
salt og peber
kokosolie til stegning (eller anden olie eller smør)

Riv blomkålen på den grove side af rivejernet. det der ligger ved siden af rivejernet når du er færdig, hakker du fint og blander i det du har revet.

Varm olien i en pande, tilsæt de krydderier du foretrækker og så det revne blomkål. Lynsteg i 4-5 min. Smag til.
Hæld i en skål og server.

Rosenkålssalat


Dejlig sprød kålsalat, som kan spises til de fleste retter som tilbehør, eller tilsættes stegt kylling og spises som frokostret.

Rosenkålssalat:

1 lille pose rosenkål
1 økologisk appelsin i fileter + skrællen som du river i salaten
1 æble i tynde skiver
3 forårsløg i skiver
1 stykke god fetaost, brækket i mindre stykker
1 håndfuld valnøddekerner

4 spsk. citronolie
1 spsk. æbleeddike
1 tsk. honning
salt og peber
Piskes sammen

Skær lidt af stokken/bunden af rosenkålene, fjern de yderste blade og skær kålen i tynde skiver.
Læg kålen i bunden af en skål/fad og top med de øvrige ingredienser samt revet appelsinskal og hæld dressingen ud over.

lørdag den 16. november 2013

Verdens bedste brød / Grydebrød


Der skulle 3 forsøg til før det lykkes mig at bage et perfekt og lækkert grydebrød. Første gang kludrede jeg i fremgangsmåden, anden gang kludrede jeg i hævetiden og denne gang sad det lige i skabet.
Altså jeg er jo på palæo-diæt i disse dage, så jeg har ikke engang kunne nyde brødet. Så min mand og søn har det helt for sig selv, og det er de vist ret godt tilfredse med. Jeg har smagt en bid af det da det var nybagt, og oh la, la..... det smagte fantastisk. Var virkelig fristet til at spise en skive med koldt økologisk smør, men gjorde det ikke. Det må vente til midt i december hvor jeg stopper min palæo-doæt.


Verdens bedste brød / Grydebrød:

7 dl. hvedemel
3 dl. groft spelt eller andet groft mel (eller lav brødet af 10 dl. hvedemel)
5 dl. vand
2 tsk. groft salt
1/2 tsk. tørgær (fås i de fleste supermarkeder) kan du ikke finde tørgær kan du bruge alm. gær, du skal bruge en klump på størrelse med en stor ært.

Bland mel, tørgær og salt. Tilsæt vandet og rør til dejen er ensartet. Den er ret klistret men sådan skal den være.

Dæk skålen til med film eller et låg og sæt den i kæleskabet i mindst 12 timer.

Tag dejen ud efter endt hævetid, nu har dejen små bobler, men er ikke hævet meget.

Læg et stykke bagepapir på bordet, drys med på papiret. Hæld dejen ud på melet og fold den sammen ca. 6-8 gange, så du tilsidst har en fast klump. Læg skålen på hovedet hen over dejen og lad den stå her i 2 timer.

Sæt en støbejernsgryde med låg i ovnen (vær opmærksom på om der er en knop af plastik på gryden, den kan formentlig skrues af, den kan nemlig IKKE tåle den høje temperatur) Varm ovnen til 250 grader varmluft.
Når ovn og gryde er varm, tager du gryden ud, drysser lidt durummel i bunden af gryden (durum brænder ikke så let) Hæld med det samme dejen ned i gryden med hjælp fra bagepapiret.

Sæt låg på gryden og sæt den tilbage i den varme ovn. Bag brødet i 30 min. Tag derefter låget af og skru ned til 230 grader varmluft og bag videre i 15 min.

Tag gryden ud og hæld brødet over på en rist. Lad det afkøle i 20 min. før du skærer i det.
Nyd med koldt økologisk smør, uhm!



Palæo spinat-broccolisuppe med laks


Her er endnu en Palæo suppe, som har konsistens som grød. Den smager rigtig dejligt og mætter godt. Om du vil tilsætte fløde er op til dig. Jeg gjorde, da jeg havde en rest i køleskabet, men jeg gør det nødvendigvis ikke næste gang jeg laver suppen, den smager også ganske fint uden.

Palæo spinat-broccolisuppe med laks 3-4 pers.:

1 bundt broccoli
500 g. spinat, helbladet fra frost, optøet og knuget fri for vand
1 porre
1 løg
3 hvidløgsfed
1 liter kyllingefond / eller bouillon
evt. lidt fløde

3 Laksesteaks, ristede
Parmesan


Steg laksen ca. 2 min. på hver side, i lidt smør ved middelhøj varme, så laksen bliver sprød. Pas på med at stege den længere, så bliver den tør og kedelig! Tag laksen af panden og stil den til side.

Steg porre, løg og hvidløg blankt i lidt smør.
Skær stokken af broccolien, skræl den hvis det er nødvendigt og skær den i mindre tern. Hak resten af broccolien groft.
Varm kyllingefonden i en gryde og tilsæt broccolien og lad det simre i 5 minutter.
Tilsæt spinaten, varm suppen godt i gennem i 4-5 min. Blend suppen glat med en stavblender og smag til med salt og peber og evt. lidt fløde.

Anret suppen i varme tallerkener, læk stykker af laks i midten af den varme suppe og riv parmesan over.

fredag den 15. november 2013

Palæo oksegryde med spinat, champignoner og chili


Her er en hurtig lækker gryderet. Hvis der er medspisere som ikke følger en palæo-diæt, kan du servere ris eller pasta som tilbehør til dem.


Palæo oksegryde med spinat, champignoner og chili, til 4 personer:

1 kg. hakket oksekød
600 g. helbaldet spinat fra frost, optøet og krammet fri for vand
300 g. champignoner, i skiver
4 stilke bladselleri, i skiver
1 rød chili, fintsnittet
3 spsk. tørret oregano
salt og peber
evt. 250 g. cremefraiche 18 %

Soya sauce

Svits oksekødet. Tilsæt oregano, chili, bladselleri og champignoner. Tilsæt spinaten, og bland den godt ind i kødet. Varm retten igennem og smag til med salt og peber og evt. mere oregano.

Tilsæt evt. cremefraiche til retten lige inden servering, men det kan sagtens udelades.

Server retten i skåle med et strint soya.

onsdag den 13. november 2013

Palæo - koteletter i fad


I sidste uge lavede jeg denne ret, fik bare ikke skrevet ned hvad jeg puttede i den, så må prøve om jeg kan huske det. Hvis du (eller den øvrige familie) ikke følger en palæo eller LCHF kost, kan du servere ris til som tilbehør.


Palæo - koteletter i fad:

8 koteletter af svinekam (kan erstattes af kyllingebrystfileter)
3 porrer i skiver
1 syrligt æble i tern
4 skiver af et hvidkålshoved
1 dåse økologisk kokosmælk (jeg bruger den fra "Santa Maria" eller "Blue Dragon" de er begge lavet af 100 % kokosmælk og er af førsteklasses kvalitet)
2 fed hvidløg i skiver
1 stykke frisk ingefær på størrelse med en valnød, revet
1 tsk. sambal oelek
karry
salt og peber
olie eller smør

Varm lidt olie eller smør på en pande, rist 2 spsk. karry af heri og steg koteletterne et par minutter på hver side. Læg koteletterne i et ovnfast fad.

Rens porrerne godt og skær dem i skiver.
Varm lidt olie/smør op på panden og rist 2 spsk. karry heri. Steg porrer, hvidløg og æbletern, til det er blødt men ikke brunt.
Fordel æble/porreblandingen over koteletterne.


Skær 4 skiver af ca. 1 cm. af hvidkålshovedet og læg dem øverst ovenpå fyldet i fadet.



Varm kokosmælken i panden, sammen med revet ingefær, 1 spsk. karry og 1 tsk. sambal oelek. Smag til med salt og peber.
Hæld kokosmælken over kålen og sæt fadet i en 200 grader varm ovn og giv det 30 min.

torsdag den 7. november 2013

Gulerodskage med creamcheesefrosting


Jeg havde lovet mit elevhold at bage kage til dem til timen i dag, og valget faldt hurtigt på gulerodskage.
Jeg havde dog ikke rigtig nogen opskrift på gulerodskage i gemmerne, udover min sunde Gulerods-konfektkage så jeg har eksperimenteret mig lidt frem til denne kage, og har forsøgt af afstemme krydderier i det forhold som jeg bedst kan lide dem. Kagen måtte ikke være alt for krydret, men julekrydderierne skulle kunne anes, det synes jeg er lykkes meget godt.

Gulerodskage 1 stk. i en 22 cm. springform:

200 g. blødt smør
175 g. farin
3 æg
200 g. mel
3 tsk. kanel
2 tsk. bagepulver
1 strøget tsk. stødte nelliker
1 tsk. kardemomme
300 g. gulerødder, groftrevet (kan evt. udskiftes med squash)
75 g. hakkede valnøddekerner eller hasselnøddekerner
1,5 dl. rosiner

Creamcheesefrosting / flødeostglasur:

200 g. philadelphia naturel
50 g. flormelis
fintrevet skal af 1 øko. citron
2 spsk. presset citronsaft
kornene fra en vanillestang
Røres godt sammen.

Fremgangsmåde:
Farin og smør piskes godt sammen. Tilsæt æggene og pisk godt. Tilsæt krydderier, nødder, revne gulerødder og rosiner. Melet vendes i til sidst, skal bare vendes i med lette tag, til det er en homogen masse.

Bages ved 175 grader i ca. 50 min. Ovne varmer forskelligt, så tjek kagen med en kødnål.

Køles helt af inden glasuren røres sammen og smøres på.
Drys med lidt fintrevet øko. citronskal på toppen.

lørdag den 2. november 2013

Verdens bedste hindbærsnitter


Hindbærsnitterne her er i luksusudgaven, de er super lækre med hvid chokoladeglasur på toppen.
Opskriften har jeg længe haft lyst til at afprøve, den er fundet på denne skønne blog: Lone Landmand og jeg vil opfordre dig til at klikke på linket og læse hendes indlæg, for hun skriver bare super godt og humoristisk, og har dejlige opskrifter at dele.
Jeg er egentlig slet ikke fan af hindbærsnitter. Synes det er en alt for sød kage. Ovenstående kager er bestemt også i den søde ende, men ikke helt så søde som dem man køber hos bageren, pga. toppingen, som indeholder en del hvid chokolade.
Jeg kan bedst lide hvis kagerne er bagt, så de er lidt brune, så får de en dejlig ristet smag.

Hindbærsnitter ca. 12 stk.:

Dej:
300 g. mel
200 g. blødt smør
100 g. flormelis
2 æggeblommer

Glasur:
100 g. hvid chokolade
25 g. smør
200 g. flormelis
5 spsk. kogende vand

Evt. krymmel til drys
God hindbærmarmelade som ikke er for flydende.

Bland alle delene til dejen sammen. Tryk dejen ud på et stykke bagepapir og sæt dejen på køl i en halv time.

Tag dejen ud, rul den ensartet ud mellem to stykker bagepapir. Udstik til runde cirkler eller lav to lange baner, som du skærer op til firkantede snitter når de er bagt. Den overskydende dej ruller du ud igen og så samme procedure. Måske skal dejen på køl igen undervejs, hvis den er for fedtet til at rulle ud.

Bag bundene ved 175 grader i ca. 12 min. eller til de er let gyldne. Afkøl dem.


Saml dem med hindbærmarmelade.

Til glasuren smelter du smørret i en gryde. Tag gryden af varmen. Hak chokoladen fint. Læg den i en skål, hæld det smeltede smør over og rør indtil chokoladen er smeltet. Tilsæt flormelis og kogende vand og rør glasuren godt sammen til den er glat.
Smør glasuren oven på hindbærsnitterne, drys med krymmel - nyd!

Følg mig på Facebook og få mange flere opskrifter i bonus, samt små glimt fra mit liv.