søndag den 27. april 2014

Kanelkrans


Denne dejlige kanelkrans har længe været på min "to do liste".
Jeg så den for et stykke tid siden hos Stine, som er indehaver af denne skønne blog idylidyl.
Kransen er en fryd for øjet, og samtidig så smager den virkelig dejligt. Den er sukkersprød i bunden og er dejlig svampet indeni.
Jeg har ændret lidt på opskriften i forhold til Stines, jeg reducerer nemlig altid gærmængden i gærbrød, så det har jeg gjort. Derudover har jeg brugt lidt andre melsorter, da jeg ikke havde ølandshvede, og som den sidste ændring, har jeg udskiftet sukker med brun farin i fyldet. Jeg skriver den som jeg lavede den...

Kanelkrans:
75 g. smør
1 dl. mælk
1/2 dl. kærnemælk
25 g. gær
1 1/2 spsk. sukker
1 tsk. kardemomme
50 g. groft speltmel
230 g. sigtet speltmel (eller hvedemel)
1/2 tsk. salt

Fyld:
100 g. blødt smør
60 g. brun farin
 3 tsk. kanel

Fremgangsmåde:
Smelt smørret i en lille gryde. Tilsæt mælk og kærnemælk og varm blandingen til den er "lillefingervarm".
Tilsæt sukker, salt, kardemomme og opløs gæren heri.
Rør først speltmel og dernæst hvedemel i mælkeblandingen. Ælt dejen i godt sammen og lad den hæve et lunt sted i ca. 45 min.

Rul dejen ud til et rektangel. Rør fyldet sammen og smør det ud på dejen.


Rul dejen sammen som en roulade på den lange led. Lav et snit hele vejen ned gennem "rouladen" bortset fra de første par centimeter. Sno nu enderne sammen og form til sidst til en krans


Læg kransen på bagepapir og lad den efterhæve i ca. 40 min.
Bag den ved 200 grader i 15 min. på anden nederste ovnrille.
Sæt den op på anden øverste ovnrille og giv den 2-3 min ekstra til den er sprød i toppen.
Tag den ud og afkøl den lidt.
Drys med flormelis gennem en sigte, eller pynt den med striber af hvid glasur. Nyd den lun...

Her er kransen pyntet i en fin påske-udgave

Følg mig på facebook og få opdateringer ved nye indlæg.

fredag den 25. april 2014

Goma dressing


Denne dressing blev postet på bloggen Vanloseblues i går. Da jeg så ingredienserne, vidste jeg med det samme at jeg ville elske den! Jeg lavede derfor en dobbelt portion her til aften, og den smager intet mindre end fantastisk! Vi spiste rub og stub.
Jeg har ændret lidt på opskriften, jeg tilsatte lidt salt og saften fra en halv citron, da jeg synes den manglede syre. Konsistensen er lidt hen ad peanutbutter, dog med sesam- og intens umami-smag, som nærmest eksploderer i munden. Smag den og du er overbevist.
Der skal bruges en del specielle ingredienser til dressingen, de kan fås hos etniske købmænd. Men jeg er overbevist om, at når du først har smagt dressingen, vil du lave den igen og igen....

Goma dressing:
1 dl. sesamfrø
2 spsk. risvinseddike
2 spsk. mirin (en slags risvin)
2 spsk. tahin (sesampasta)
2 spsk. tamari, som er glutenfri soya (eller brug alm. soyasauce)
1 spsk. kokossukker (eller brun farin)
4 spsk. sesamolie
2 spsk. mayonnaise
2 spsk. skyr (eller yoghurt)
1/2 tsk. groft salt
saften af 1 lime, eller 1/2 citron

Rist sesamfrøene på en meget varm pande. Når de begynder at poppe, rører du i dem konstant og rister videre i et par minutter. Hæld sesamfrøene over på en tallerken og lad dem køle lidt af.
Kværn dem i en kaffekværn, eller knus dem i en morter.
Bland dem med de øvrige ingredienser og pisk det hele godt sammen. Tilsæt evt. lidt mere risvinseddike hvis konsistensen er for tyk.

Kan bruges som dressing til en god fiberrig salat på kål og rødder, eller blot som dip til rå grøntsager.


Vi fik dressingen til en god fyldig salat og kyllingespyd.

Pão de queijo (Brasilianske osteboller)


Ostebollerne her er ligeledes lavet af min brasilianske veninde Michelle. Jeg var noget skeptisk da hun gik i gang med at mikse ingredienserne, for der er godt nok mange kalorier i bollerne, men de smager rigtig dejligt, og så længe det ikke er hverdagskost, så går det vel an :-)
Der er rigtig meget stivelse i melet, så dejen kan godt være lidt svær at arbejde med, i forholdet til hvis man bager med almindeligt hvedemel, men de er besværet værd!

Her er en Brasiliansk hovedret som passer til: Bobo-de-camarao med tigerrejer


Pão de queijo (Brasilianske osteboller):

500 g. manioc/tapioca starch (en slags mel som kan købes hos etniske købmænd, se foto nederst)
1 spsk. salt
3 dl. mælk
1,5 dl. solsikkeolie
3 æg
300 g. revet parmesanost
300 g. revet gul cheddarost

Hæld melet i en stor skål.

Varm mælk, salt og olie i en gryde, når det næsten når kogepunktet hælder du det sammen med melet og rører det godt sammen.
Lad det køle lidt af.
Tilsæt æggene et efter et og rør det godt sammen. Tilsæt osten og rør dejen ensartet.
Hæld olie på dine hænder og ælt dejen godt sammen. Dejen er forholdsvis blød.

Fordel dejen i smurte muffinsforme. Fyld formene 2/3 op og bag bollerne ved 200 grader, indtil de er hævet flot op og overfladen er gylden (ca. 15-20 min.)

Bollerne smager bedst nybagte og lune.



Manioc/tapioca starch (mel)

Bobó de Camãrao (Tigerrejer i tomat/kokossauce)


I sidste uge havde jeg fornøjelsen af at lave brasiliansk mad med Michelle, som er volontør på den skole hvor jeg arbejder.
Michelle havde været et par dage i Kbh., så jeg hentede hende ved toget sidste lørdag ved middagstid, og vi kørte sammen til Bazaren i Odense og handlede ind til de retter Michelle havde planlagt, at vi skulle lave.
En ret med tigerrejer og nogle ret så kalorietunge osteboller.
Begge retter smagte virkelig dejligt.
Jeg er dog i tvivl om, hvad den hedder på dansk den rod der skal bruges til rejeretten, der er måske slet ikke et navn for den på dansk? den hedder manioc, eller cassava, eller yuca root, og minder lidt om sød kartoffel i smag og konsistens, ligner dog mere en stor ginsengrod. Jeg vil tro at den kan købes i asiatiske butikker eller hos etniske grønthandlere.


Bobó de Camãrao til 4 personer:

Sauce:
1/2 kg. løg, hakket
1/2 kg. manoic/cassava/yuca root, skrællet, kogt og moset
1 stor grøn peber, finthakket
1 dåse hakkede tomater
1 dåse kokosmælk (ikke light)
2 spsk. stødt koriander
olivenolie

Rejer:
1 kg. rå tigerejer
1 fed hvidløg, hakket
1 stort løg, hakket
3 tomater, hakket
1 spsk. stødt koriander
1 dåse kokosmælk (ikke light)
salt

Drys:
1 grøn peber, hakket
bredbladet persille

Tilbehør: ris

Start med saucen.
Manioc-roden koger du i ca. 15-20 min. uden salt, til den er mør. Brug evt. en stavblender når den skal moses/puréres.
Steg løg, hvidløg, peberfrugt og korander i olivenolie til det bliver blødt. Tilsæt kokosmælk og hakkede tomater. Tilsæt den mosede manioc. Rør det godt sammen og giv det 5 minutter mere på panden. Der er meget stivelse i mosen, hvis det virker for sejt, så tilsæt lidt mælk. Stil saucen til side.

Rejer:
Rens rejerne under rindende koldt vand. Fjern skal, hale og evt. tarmstreng, hvis der er rester af den (den er normalt fjernet, men kan ellers ses som en sort streg langs rejens rygrad)
Steg løg og hvidløg til det bliver blødt. Tilsæt rejerne. Når de er lyserøde (efter 1 minut ca.) tilsætter du koriander tomater og kokosmælk. Smag til med salt.

Bland rejessaucen med manioc-saucen, varm det igennem i 5 minutter.
Servér med ris og drys finthakket grøn peberfrugt over retten og lidt bredbladet persille.

Michelle laver osteboller. Maniac-roden ligger i forgrunden af billedet.

tirsdag den 22. april 2014

Chai-muffins med kakao/kaffeglasur


Opskriften på de her lækre chai-muffins fandt jeg på klappeklappekage i går.
Nu er der sjældent langt fra tanke til handling, når jeg ser en ny kageopskrift som frister mig, så kagerne blev bagt i dag dog med ændringer. Jeg valgte at lave muffins i stedet for én stor kage, og så er de væsentlig sukkerreducerede. Jeg undrede mig over at der ikke er æg i kagen, men den er altså super lækker, svampet og blød. I stedet for kaffeglasuren (som også smager super godt på kagerne) vil jeg næsten gang jeg bager dem, drysse en blanding af groft rørsukker, stødt ingefær, kanel og kardemomme på toppen inden de går i ovnen.
Jeg tilsatte 50 g. hakket mørk chokolade til halvdelen af dejen, det var super lækkert!
Jeg skriver opskriften med mine ændringer....

10 store chai-muffins:

125 g. smeltet smør
250 g. sukker
400 g. mel
2 tsk. kanel
2 tsk. natron
1 tsk. kardemomme
1/2 tsk. stødt ingefær
1/2 tsk. stødte nelliker
5 dl. kærnemælk
evt. 50-100 g. hakket mørk chokolade

Glasur:
50 g. smeltet smør
250 g. flormelis
1 spsk. usødet kakaopulver
5 spsk. stærk kaffe
Alt røres sammen til glasuren er glat.

Rør smeltet smør og sukker godt sammen. Sigt mel og krydderier i. Tilsæt kærnemælk og rør dejen sammen.

Fordel i muffinsforme og bag ved 200 grader i 15-20 min. Ovne varmer forskelligt så hold øje med kagerne.

Afkøl dem lidt og pynt med glasuren.

Mørbrad i parmasvøb, med nye kartofler, asparges og kapers


Det var egentlig planen at vi skule grille i aftes. Haven var gjort forårsklar, havemøblerne var rengjorte og der var plantet tomater, div. krydderurter samt bærbuske og plænen var nyslået. Perfekte rammer til en hyggelig grillaften på terrassen, men vejret.... det svigtede. Blæst og byger er ikke optimalt for terrassehygge.
I stedet blev det til sommermad i en lidt anden form. Magert og lækkert og lige sådan noget mad som jeg elsker i denne tid.
Er du ikke vild med rygeost, erstatter du bare rygeostcremen med en cremefraichedip, lavet på creme fariche, purløg, lidt dijonsennep, salt og peber.
Inspiration til opskriften har jeg fundet hos min yndlingsmadskribent Lone Kjær.

Mørbrad i parmasvøb, med nye kartofler, asparges og kapers til 4 pers.:

1 stor svinemørbrad, afpudset
4-6 skiver parmaskinke
1 bundt grønne asparges
1 bundt forårsløg
1 kg. små nye kartofler
4 spsk. kapers
1 lille bundt dild
1 lille bakke små søde cherrytomater
salt og peber

Rygeostcreme:
1 dl. rygeost
2 spsk. god mayonnaise
4 spsk. mælk
salt og peber

Krydr mørbraden med salt og peber. Svøb den i parmaskinken og brun den på alle sider på en pande. Sæt den i en 200 grader varm ovn i 15-20 min.

Kog kartoflerne i saltet vand i 17 min. Lad dem køle en smule af.

Rør alle ingredienserne sammen til rygeostcremen, smag til med salt og peber.

Skær enderne af aspargesene og rengør forårsløgene. Snit begge dele i mindre stykker og svits dem kort i olivenolie til de tager lidt farve. Krydr med salt og peber.

Skær tomaterne i halve eller kvarte.

Skær mørbraden i skiver. Anret med halve kartofler, asparges, forårsløg, tomater, kapers og dild og læg klatter af rygeostcreme rundt på tallerkenen.

torsdag den 17. april 2014

Himmelsk kokos-karamel-chokoladekage (Chocolate Caramel Slice)


Efter søgen for inspiration til en påskekage, faldt jeg over denne kage på Sofies Spisekammer, som ikke har så meget påske over sig, men som så virkelig uimodståelig ud. Sofie skriver at kagen er almindelig kendt over hele New Zealand, og kan købes alle steder.
Kagen er virkelig lækker, kombinationen af sprød kokosbund, blød karamel og lækker chokolade er perfekt! Den er meget intens, så et lille stykke er nok. Og så er den hurtig- og nem at lave!
Opbevar kagen på køl, her kan den holde sig i en lukket beholder i en uges tid.

Himmelsk kokos-karamel-chokoladekage:

Bund:
125 g. smør
140 g. brun farin
140 g. mel
50 g. kokosmel

Karamelfyld:
1 dåse kondenceret mælk
3 spsk. sirup
30 g. smør
2 spsk. peanutbutter (kan udelades)

Chokoladeovertræk:
125 g. mørk chokolade
25 g. smør

Start med bunden, smelt smørret, bland det med kokosmel, mel og farin. tryk massen ud i en bradepande på 20 x 20 cm. foret med bagepapir.

Bag bunden ved 175 grader i 12-15 minutter, til bunden er let gylden.

Imens bunden bager laver du karamellen:
Hæld alle ingredienserne i en gryde og lad det småsimre i ca. 10 min. Kun småsimre, ikke koge rigtigt.

Tag bunden ud af ovnen, hæld karamelmassen over den og bag den videre (stadig ved 175 grader) i ca. 10-12 min. eller indtil den er let gylden.

Afkøl kagen helt.

Smelt chokolade og smør i en chokoladesmelter, eller over vandbad i en gryde.
Smør den smeltede chokolade over kagen.
Jeg dryssede lidt kakaonibs fra AMMA over en lille del af kagen, det smagte rigtig dejligt.

Sæt kagen på køl en times tid og skær den ud i små firkanter.
Opbevar den på køl.

mandag den 14. april 2014

Tomatkødboller med Mojo og Saltkartofler


Netop hjemkommet fra en uge på Gran Canaria, hvor yndlingsspisen var mojo med saltkartofler, så der var ingen tvivl om hvad aftenens første måltid i Danmark skulle bestå af.
Mojo er hurtigt at lave og smager skønt.
Nye kartofler egner sig bedst til saltkartofler, da man spiser skrællen. Jeg har brugt nye kartofler fra Mallorca i mangel af bedre.
Retten er til 4 personer.

1 portion mojo

Tomatkødboller:
600 g. hakket kalv og flæsk (magert kød)
1 dl. revet parmesan
1 dl. mælk
1 æg
1 stort revet løg
1 lille dåse koncentreret tomatpuré (45 g.)
1 spsk. tørret merian
1 tsk. groft salt
friskkværnet peber
rasp eller mel

Saltkartofler:
1 kg. små nye kartofler, vasket godt
1 håndfuld groft salt
evt. flagesalt eller groft salt

Som tilbehør fik vi denne Salat

Start med kødbollerne: rør kødet med æg, mælk, ost, løg, hvidløg, puré og krydderier. Rør mel eller rasp i til farsen er nogenlunde fast og formbar.

Steg kødbollerne i olivenolie på en pande, men pas på med at give dem for meget varme, så branker de pga. tomatpuréen som indeholder sukker.

De vaskede kartofler kommes i en gryde og der tilsættes koldt vand, så det næsten dækker. Tilsæt en god håndfuld salt. Kog kartoflerne i 18 minutter, under låg, ved svag varme.
Hæld vandet fra, tilsæt 2 spsk. flagesalt og lad dem stå på blusset i yderligere et par minutter, imens du ryster gryden et par gange, så salten fordeles.

Så er der serveret velbekomme!



torsdag den 3. april 2014

Oksekød i fad med bagt kartoffelmos


Dette er en opdatering af den gamle Karoline-klassiker Oksekød i fad.
I sidste uge spiste jeg noget opvarmet persillesovs og blev rigtig syg af det. Ved jo godt at det ikke er så smart, men tog chancen, og denne gang gik det altså ikke godt. Havde mavekramper i to dage og var virkelig dårlig. Desværre varede det hele weekenden og det gik ud over en 40 års fødselsdag hos min veninde Maiken, som jeg dog deltog i, men var bare totalt slatten.
Da sulten endelig kom tilbage, var det denne gamle ret jeg havde lyst til. Jeg har ændret på den originale opskrift, ved at tilsætte champignoner og gulerødder til kødsaucen, samt lidt selleri til kartoffelmosen.

Oksekød i fad med bagt kartoffelmos til 4 personer:

Kartoffelmos:
1 kg. kartofler i store tern
200 g. skrællet knoldselleri, i tern
50 g. smør
1,5 dl. mælk
1,5 tsk. groft salt
friskkværnet peber

Kødsauce:
600 g. friskhakket oksekød fra slagteren
1 stort løg
2 store gulerødder i tern
200 g. champignoner, findelt i en blender
1 dl. tomatketchup, jeg bruger Heinz
1 spsk. oregano
1 spsk. basilikum
1 spsk. sød paprika
salt og peber

Kog kartofler og selleri i 20 min. i vand UDEN salt. Hæld kogevandet fra, tilsæt smør og mælk og varm til det er smeltet. Tag gryden fra varmen, pisk med en elpisker til mosen er nogenlunde glat. Smag til med salt og peber.

Svits kødet i en høj pande i lidt olie. Tilsæt krydderier, hakket løg, champignoner og gulerødder. Lad det stege i 5-7 minutter. Tilsæt tomatketchup og smag til med salt og peber.

Bred kødet ud i et smurt ovnfast fad. Fordel kartoffelmosen henover. Drys evt. et fint lag rasp over mosen og læg lidt smørklatter på.
Bag ved 200 g. i ca. 30 min.

Server med en god blandet salat.

Lakselasagne med spinat og fløde



Lasagnen her er en simpel lakselasagne, men spinat, fløde og frisk citron. Den er hurtig at lave og smager skønt.
Du bør ikke genopvarme lasagnen efter nedkøling - i hvert fald ikke hvis du vil være på den sikre side.
Hvis spinaten skulle indeholde jordbakterier, kan disse omdanne kvælstofforbindelsen nitrat til nitrit, i tilfælde af, at madresterne opbevares for varmt eller afkøles for langsomt.

Lakselasagne til 2 voksne og 2 børn:

3 laksesteaks
400 g. frosset helbladet spinat
1 stort løg, finthakket
7 dl. madlavningsfløde 18 % (eller piskefløde)
fuldkornslasagneplader
1 dl. friskrevet parmesan eller pecorino
revet skal og saft fra en vasket økologisk citron
salt og peber

Steg løget i lidt olie på panden.

Knug væden ud af den optøede spinat. Tilsæt spinaten til løget på panden, sammen med fløde, citronsaft og citronskal. Lad det småsimre i 5 min. Smag til med salt og peber.

Skær skindet af laksesteaksene. Skær kødet i skiver af ca. 1/2 cm.

Hæld lidt spinat i bunden af et fad, derpå lasagneplader, mere spinat, laksestykker og gentag til du har to lag med laks og slut af med spinatsauce øverst. Drys med revet ost og bag i ca. 30 min. ved 185 grader.


Server en god salat til lasagnen.

Fetacreme med ristede solsikkekerner



Opskriften på denne lækre fetacremé har jeg fundet hos denne skønne blog: Idylidyl
Jeg følger ligeledes Stine på Instagram og inspireres af hendes flotte billeder og mad.
Fetacremen fik vi i sidste uge som tilbehør til tapas. Den smager rigtig dejligt, specielt sammen med hjemmebagt knækbrød med rosmarin.

1 skål fetacreme:

200 g. god fetaost
1 dl. ristede solsikkekerner
2 spsk. hakket persille
1 fed hvidløg, presset
3 spsk. creme fraiche

Rist solsikkekernerne på en tør pande til de har fået lidt farve. Mos fetaosten med en gaffel, bland det hele sammen - server!

Smager dejligt til disse knækbrød