fredag den 19. juni 2015

Brunsvigerkugler


I aftes var jeg gået i gang med at lave mine sædvanlige sunde daddelkugler, som aldrig bliver lavet ens, men varierer efter hvad jeg har i skabene. Alt var linet op på køkkenbordet, dadler, abrikoser, kakao, mandler, cashewnødder, chiafrø osv. men jeg nåede ikke særlig langt i processen, for da jeg fik prøvesmagt massen efter blot 5 ingredienser, smagte den som brunsviger remonce.
Jeg er jo en ægte fynbo, som er blevet opflasket med den gode brunsviger, så jeg tænkte, at det her er da genialt, brunsviger i en sund udgave -what´s not to like?

Brunsvigerkugler:

2 spsk. kokosolie
100 g. dadler (vægt uden sten)
100 g. økologiske usovlede tørrede abrikoser (de brune)
75 g. saltede cashewnødder
75 g. mandler
1/2 tsk. kanel

Kokosmel til at trille kuglerne i.

Udsten dadlerne.
I en minihakker/foodprocessor kommes kokosolie, dadler, abrikoser, mandler, cashewnødder og kanel. Kør massen ensartet.
Tril til kugler, som du ruller i kokos.

Opbevar kuglerne på køl i en tætsluttende beholder.

torsdag den 18. juni 2015

Juice med æble, citron, ingefær og rødbede


Juicen her er min yndlingsjuice og den jeg laver 9 ud af 10 gange, når jeg juicer.
Rødbede virker præstationsfremmende, så juicen giver et godt energiboost, og er god at starte dagen på.

1 glas juice:

3 økologiske æbler med skræl
1 øko. citron
1 lille rødbede
1 stykke ingefær på størrelse med en stor valnød

Vask æblerne godt, skæl rødbede og ingefær. Skær skrællen af citronen (du kan også lade skrællen være på citronen, hvis du ønsker en bitter juice)

Kør det hele gennem juicemaskinen, rør rundt i juicen, server med eller uden isterninger :-)


lørdag den 13. juni 2015

Auberginedip / Baba Ganoush


Baba Ganoush er en klassiker fra mellemøsten, som spises til fladbrød, evt. med kød eller stegte grøntsager.
Den smager dejligt til lam og kan bruges som dip til rå grøntsager.


Auberginedip / Baba Ganoush:

2 mellemstore auberginer
1 fed hvidløg
2 spsk. tahin
2 tsk. sød paprika
3 spsk. citronolie
revet skal fra en øko citron
1 tsk. flydende honning
salt og peber

Topping: 1 håndfuld ristede pinjekerner.

Tænd ovnen på 200 grader.

Skyl auberginerne og skær stilken af.

Halvér dem og læg dem med skæresiden nedad på en bageplade med bagepapir.

Prik dem godt med en gaffel på skindet.

Bag dem i 35-40 minutter, indtil de er bløde at trykke på.

Lad dem køle af.

Skrab det møre kød ud af skallen.

Blend auberginekødet med de øvrige ingredienser og smag til med salt og peber.

Drys pinjekerner over dippen.

Vi fik dippen i kålwraps med langtidsstegt lam, harissa og grøntsager.


Salat med lun gedeost og smørstegte rabarber


Forretten her fik jeg serveret hos min gode veninde Mette for flere år siden. Jeg elsker kombinationen af de sur/søde rabarber, den fede ost og de ristede pinjekerner, et virkelig godt match.


Salat med lun gedeost og smørstegte rabarber, forret til 4 pers.;

1 lille bakke blandede salater
250 g. gedeost i rulle
50 g. økologisk smør
4 rabarber
3 spsk. god rød balsamico
6 spsk. sukker (kan virke som meget, men det skal der til, for at rabarberne ikke bliver sure)
1 håndfuld ristede pinkekerner

Skyld salaten godt i flere hold vand. Slyng/dup den tør og fordel den på 4 små tallerkener.

Skær hver rabarber i 3-4 stykker.

Smelt smørret på en pande og steg rabarberne ved lav varme i ca. 4-5 min. på hver side. Vend dem forsigtigt, de bliver bløde når de steger.

Drys sukker og balsamico på panden og lad det simre videre i 2 min. til sukkeret er smeltet og lagen er let karamelliseret.

Sæt panden til side og lad rabarberne køle af.

Tænd ovnen på 200 grader.
Skær gedeosten i skiver på 2 cm. og bag dem på bagepapir i ca. 10-15 minutter. De skal ikke flyde ud.

Lad osten køle lidt af. Anret rabarber, ost og pinjekerner ovenpå salaten og hæld lagen fra panden over.

Nydes med et iskoldst glas hvidvin.