torsdag den 2. juni 2016

Grovbirkes bagt på speltmel


I forgårs på min fridag, var jeg som sædvanlig tidligt oppe, og nåede både morgenmotion i skoven samt at bage disse dejlige grovbirkes til min sovende familie.
Birkes´ene tager kun 1 time at lave, fra du starter op, til der er lune brød på bordet.
Det er en pæn stor mængde smør der skal bruges til birkes, men det går an, da det er en sjælden spise her hos os.

12 store grove birkes:

25 g. øko. gær
2,5 dl. lunkent vand (bland 1 dl. kogende med 1,5 dl. koldt)
1 tsk. groft salt
2 spsk. rørsukker
1 tsk. vaniljesukker
1 dl. blandede hørfrø, sesamfrø og solsikkekerner
25. g. smeltet smør
1 æg
100 g. fuldkornsmel
ca. 350-400 g. sigtet speltmel (eller hvedemel)

Til indrulning:
200 g. koldt smør

Til pensling: 1 sammenpisket æg og drys af kerner og lidt flagesalt.

Fremgangsmåde:
Opløs gæren i det "lillefingervarme" vand. Tilsæt salt, sukker og vaniljesukker samt kerner.
Tilsæt det grove mel først, derefter halvdelen af det sigtede speltmel og derpå ægget og det smeltede smør. Ælt mere af det sigtede speltmel i, til dejen er perfekt til at blive håndæltet.

Rul dejen ud til et rektangel på ca. 50 x 30 cm.
Skær smørret i tynde skiver med en ostehøvl (vigtigt at smørret er iskoldt) og fordel 1/3 af smørret på en ene halvdel af dejen.
Fold den anden halvdel af dejen over smør-delen og rul igen, indtil dejen igen får en størrelse på ca. 50 x 30 cm. Læg igen smørskiver på den ene halvdel, fold og rul ud igen. Fortsæt en gang mere med det sidste smør. Rul dejen sammen til en aflang "stang" og skær tolv birkes ud af den. Skær de skæve ender af.



Læg birkes´ene på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem hæve i ca. 30 min. Pensl. med sammenpisket æg og drys med frø og lidt flagesalt.

Bages ved 200 grader varmluft i ca. 12-15 min.

Nydes nybagte som de er, eller med koldt smør og ost. De smager også skønt med nutella ;-)


Ingen kommentarer:

Send en kommentar