søndag den 28. august 2016

Mormors vaniljesyltede grønne tomater


Forleden havde jeg besøg af min moster. Hun havde en lille gammel notesbog med, med en samling af opskrifter fra hendes mor -min mormor. Sikke en lille skat at få fingrene i, for som jeg har skrevet om før, så var min mormor min store inspirator ud i madkunsten.

Jeg husker hendes syltede grønne tomater med vanilje, som smagte helt fantastisk, men jeg har ikke, før nu, haft opskriften, for jeg troede ikke den fandtes nedskrevet.

I går lavede jeg så en portion fra hendes opskrift, og jeg må indrømme, at de både er bedre og meget nemmere end den opskrift jeg i forvejen har på bloggen :-)

Så I skal selvfølgelig også ha´ opskriften på verdens bedste syltede grønne tomater.

Mormors vaniljesyltede grønne tomater:

1,5 kg. grønne tomater
1,5 dl. eddike
1,5 dl. vand
1,1 kg. sukker
1 vaniljestang

Atamon til at skylle sylteglas med.

Skyl tomaterne godt. Prik dem godt med en gaffel og halvér evt. de lidt store tomater.

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud.

Kog vand, eddike, sukker og vanilje-korn og -stang ved svag varme indtil sukkeret er smeltet (det tager ca. 5-7 min.)

Giv tomaterne et kort opkog i sukkerlagen, i 3-4 min.

Stil gryden med tomater og sukkerlage i køleskabet til næste dag.

Fisk tomaterne op af lagen og fordel dem i atamonskyllede sylteglas.

Kog lagen lidt mere ind, så den bliver reduceret en smule.

Hæld den varme lage over tomaterne og skru straks låg på og sæt glassene på køl.

Tomaterne kan nydes som tilbehør til forloren hare, gammeldags oksesteg, ovenpå en leverpostejsmad osv.....

12 kommentarer:

  1. 1,5 dl væske kan næsten ikke passe til 1,5kg tomater - kan det?

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Klaus, jo den er god nok, sukkeret giver også en masse væde/sirup, og der bliver rigeligt lage til at dække tomaterne, vh. Eva

      Slet
  2. Det skal jeg prøve! Hvad for noget eddike bruger du?

    SvarSlet
    Svar
    1. Ganske almindelig eddike Ninna, god fornøjelse :-)

      Slet
  3. Hej. Skal tomaterne ikke flås?

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Sine, nej endelig ikke, men de skal prikkes som det også fremgår af opskriften :-) kh. Eva

      Slet
  4. Hej Eva
    Hvor længe skal tomaterne stå før de kan spises?
    Mvh Kathrine

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Kathrine i princippet dagen efter, men de trækker mere smag med tiden kh. Eva

      Slet
  5. Hej Eva
    Jeg har tænkt på at bruge de halv modne tomater der er i drivhuset nu til denne opskrift, hvad tænker du omkring det?
    Mvh John

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej John, hvis tomaterne er meget faste, tænker jeg at det er fint. Er de bløde vil jeg ikke anbefale det, så bliver de smattede. Lav så hellere tomatmarmelade ud af dem. Vh. Eva

      Slet
  6. Har lige syltet 1,5 kg grønne tomater (fra den bugnende køkkenhave) efter din (mormors)opskrift. Da jeg i går gjorde plads til glassene på den øverste "hellige" hylde i køleskabet stod der bagerst et lille glas med syltede grønne tomater, som var det første der kom i mit nye køleskab, men altså g(l)emt i hjørnet. Jeg måtte lede i papirer for at finde hvornår jeg købte "mit nye" køleskab : 2009 !!.
    Så jeg spiste nogle af de 7 år gamle sager, der smagte pragtfuldt og efter 36 timer ikke har givet akutte helbredsændringer. Så meget om holdbarhed !
    Mvh Gorm

    SvarSlet
    Svar
    1. Wow Gorm! Det var da fantastisk! Og tak for din fine historie:-) jeg håber dog at du bliver så glad for næste syltning, at de ikke behøver gemmes så længe ;-) kh. Eva

      Slet