fredag den 17. august 2012

Cannelloni


Sauter tomater, løg og krydderurter

Bechamélsauce

Klar til ovnen

Finito



Dette er en ægte cannelloni-ret, der dufter af Italien ! Den er fyldt med god hjemmelavet kødsauce og en smule ost.
Det tog en time, fra jeg startede, til retten kom i ovnen, så den er lidt tidskrævende, men er det hele værd, en oplagt weekendret ;-)
Retten er mild, og smager faktisk slet ikke som lasagne, som er meget mere tomat-agtig.

4 pers.

Tomatsauce:
400 g. modne tomater
1/2 dl. olivenolie
2 store hakkede løg
1 lille dåse koncentreret tomatpuré (70 g.)
4 fed hakkede hvidløg
3 spsk. hakket persille
4 spsk. friskhakket basilikum
1 spsk. oregano, tørret (eller 3 spsk. friskhakket)
1 tsk. sukker
1/2 tsk. cayennepeber
salt og friskkværnet peber
1  1/2 dl. god kalvebouillon
400 g. magert hakket oksekød

Bechamelsauce:
25 g. smør
25 g. mel
5 dl. kogende mælk (jeg bruger letmælk, men al slags mælk kan bruges)
salt og peber
lidt revet muscatnød

Endvidere:
250 g. friske lagsagneplader
125 g. frisk mozzarella (kugle i lage)
75 g. friskrevet parmesan

Skær tomaterne i tynde både, sauter dem i olien med halvdelen af løgene, puréen, samt halvdelen af hvidløgsfed, krydderurter, sukker og bouillon. Kog igennem i 5 minutter, skru ned, og lad saucen simre uden låg i ca. 15 min. til den har en tyk konsistens.

Smelt smørret i en tykbundet gryde uden at det tager farve. Rør mel i imens du pisker kraftigt og tilsæt den kogende mælk, lidt ad gangen, imens du pisker konstant. Kog op ind i mellem, og rør til det har konsistens som tyk fløde. Krydr med salt, peber og revet muscatnød.

Klar resten af løget + hvidløg i lidt olie, tilsæt oksekødet, krydr med salt, peber og cayennepeber svits det godt.
Smag tomatsaucen til og sigt den over kødet. Pres godt, så der kun ligger løgrester og tomatskind i sigten når du er færdig.
Rør resten af krydderurterne og hvidløget i saucen. Smag til og afkøl let.

Nu skal du rulle cannellonierne, skær en bane på ca. 11 cm. af pastadejen og læg lidt kødsauce på og en strimmel mozzarella.....

Rul den sammen om fyldet.
Læg rullerne med åbningen nedad i et godt smurt ovnfast fad. Har du kødfyld tilovers, kan du starte med at fordele det over rullerne.
Hæld bechamelsaucen over og drys med revet parmesan.
Gratinér ved 175 g. varmluft i ca. 25 min. eller til overfladen er gylden og sprød.
Servér med en grøn salat.


torsdag den 16. august 2012

Spicy thaikylling med ristede jordnødder



Jordnødder med skind men uden skal, købes hos etniske købmænd

Ser sådan ud efter 20 minutters ristning

Øvrige ingredienser


Denne ret er hot, hot ! Eller det bestemmer du jo selv, men følger du min opskrift, så er den hot !
Ønsker du en mildere version, nøjes du med at tilsætte én chili, som du udkerner.
Det er en lækker ret, med meget at tygge på, den er nemlig propfyldt med lækre ristede jordnødder.



2 personer:

250-300 g. kyllingefilet, skåret i små tern
200 g. jordnødder (med skind, men uden skal)
1/2 spsk. olie
2 fed hvidløg, hakket
3 cm. skrællet og revet ingefær
3 store røde chili´er, skåret i ringe, den ene med kerner i, de øvrige to udkernet
2 forårsløg, skåret i skrå snit på ca. 1 cm.
Lage af:
1 1/2 spsk. soya
1 spsk. østerssauce
1 spsk. marsala eller cherry
2 spsk. sukker
2 tsk. risvinseddike eller hvidvins- eller æble-eddike

Purløg til drys samt ris som tilbehør.

Kog en portion ris, evt. basmatiris

Start med at sætte jordnødderne til at riste imens du snitter fyldet.
Varm 1/2 spsk. olie i en wok eller dyb pande og start ved ret høj varme. Skru gradvist ned for varmen, i takt med at jordnødderne brunes og giver små "smæk-lyde" fra sig. De må ikke branke, du skal røre i dem hele tiden, til de er mørkgyldne.
De skal riste i 20 min. det er vigtigt for at de holder sprødheden, når de tilsættes retten.

Rør lagen sammen i en kop.

Lynsteg kyllingekødet i en wok. tilsæt chili, ingefær, hvidløg og forårsløg og rist videre i to min.
Tilsæt lagen og til sidst de færdigristede jordnødder.
Tilsæt ikke salt før du har smagt til, både soya og østerssauce er meget salte.

Servér med ris, samt et drys purløg på toppen.



tirsdag den 14. august 2012

Lynstegte kødboller


Dette er nok det tætteste du kommer på en rigtig autentisk asiatisk ret.
Der er intens smag i den mørke sauce som smyger sig om kødbollerne. Lad dig ikke afskrække af at der skal rejer i kødbollerne, de smager ikke af fisk !
Jeg vil vove at kalde retten for fedtfattig.

4 pers.

500 g. hakket magert svinekød
150 g. rejer
1/2 bundt forårsløg
2 cm. ingefær
1 fed hvidløg
2 spsk. teriyake-sauce, eller soya
lidt olie til stegning

Sauce:
6 spsk. teriyake-sauce, eller soya
2 dl. bouillon (jeg bruger kalvefond, men du kan også bruge, hønse, svin, okse eller grøntsagsbouillon)
4 tsk. farin
250 g. champignoner i skiver
200 g. hjertesalat eller kinakål, groft skåret
1/2 bdt. forårsløg, finthakket
1-2 fed presset hvidløg
friskkværnet peber
lidt majsstivelse


Tilbehør: kinesiske risnudler, eller ris

Blend rejer, ingefær, soya og hvidløg i en minihakker, har du ikke sådan én, kan du hakke rejerne fint og rive ingefær og hvidløg.
Bland det i svinekødet sammen med 1/2 bundt forårsløg og friskkværnet peber. (der skal ikke salt i, da soyaen udgør saltet)

Form små kødboller og steg dem gyldne på en varm pande i lidt olie, imens du ryster den konstant, for at få runde boller. Tag dem op.

Kom alle ingredienser til saucen panden, pisk det godt sammen og kog det igennem.
Tilsæt svampe og kødboller og kog et par minutter.

Tilsæt kål og sluk. Smag saucen til, HUSK at du som udgangspunkt ikke skal salte saucen, soyaen udgør saltet, og du kan nemt risikere en for salt sauce.

Servér med risnudler eller ris.




Sprøde medaljoner med sommergrønt



Det her er rigtig sommermad, mørbrad på toppen af ærter, grønne asparges og forårsløg, som hurtigt er vendt på panden. Estragon dominerer retten, det gør det jo kun bedre.
Spis aspargeskartofler til - evt. vendt i lidt smør på panden.


4 pers.

1 stor - eller 2 små afpudsede svinemørbrader
4 spsk. hvedemel
2 spsk. estragon
salt og friskkværnet peber.

Tilbehør:
500 g. fine frosne ærter
1 bdt. grønne asparges
2 bdt. forårsløg
2 spsk. estragon
salt og friskkværnet peber

Aspargeskartofler

Sæt kartoflerne til at koge.

Gør grøntsagerne klar.
Skær asparges og forårsløg i 2 cm. skrå skiver.

Skær kødet i 4-5 cm. tykke skiver. tryk dem flade med hånden. Bland mel, estragon, salt og peber og vend dem heri.
Steg dem 2-3 min. på hver side ved høj varme, til de er gyldne og sprøde. Hold dem evt. varme i ovnen imens du laver grøntsagerne.

Varm en dyb pande og smelt 1 spsk. smør. Svits forårsløg og asparges i max 4 min. rør hele tiden. Tilsæt ærter, estragon, salt og peber.

Anret med det grønne i bundet og kødet på toppen. Server kartoflerne til.


lørdag den 11. august 2012

Rustik & cremet tomatsuppe






Denne tomatsuppe får vi en gang om ugen hele vinteren.
Den smager rigtig dejligt og er hurtig at lave.

De to dåser tomat, kan erstattes af 1 kg. friske solmodne tomater, men det er ingen skam at bruge dåsetomater, de er jo plukket solmodne, før de konserveres.
Specielt i vintersæson giver det ingen mening at bruge danske tomater uden smag, eller udenlandske eksporterede tomater, som er plukket grønne og modnes på rejsen hertil.


4 personer:

2 dåser hakkede tomater
2 hakkede løg
1 spsk. tørret basilikum
1 spsk. paprika
1/2 tsk. cayennepeber
2 fed hvidløg
1 spsk. olivenolie
2 dl. god bouillon (jeg bruger kalvefond fra Touch of Taste)
1/2 - 1 dl. fløde
2 tsk. sukker
salt og peber

1 håndfuld små grove pastaer, som koges inden de hældes i suppen.

Tilbehør:
Skyr fraiche og godt brød eller croutoner til drys.

Svits løg, hvidløg og basilikum i olien, til det er klaret, uden at det tager farve.
Tilsæt de to dåser tomater, samt de øvrige krydderier + sukker.
Tilsæt bouillon og lad suppen simre for svag varme under låg i ca. 15 min.

Blend suppen.
Tilsæt fløde og pasta, varm suppen igennen i 2 min. og servér med skyr på toppen.




torsdag den 9. august 2012

Salat med søde kartofler



Denne salat er anderledes, ved at den er fyldt med søde bagte kartofler. Den smager rigtig dejligt og passer til al slags kød synes jeg.
Opskriften har jeg fundet hos www.newyorkerbyheart.com men har ændret den, ved at tilføje bagt peberfrugt og grønne oliven. Også forholdene af ingredienser har jeg ændret på, jeg skriver den som jeg lavede den:

4 pers. som tilbehør til kød:

4 store søde kartofler, skåret i tern på ca. 2x2 cm. (jeg fandt dem i Brugsen, de er orange og ligger i en bakke med 4 stk.)
1 lille rød peberfrugt i tern
10 san marzano tomater, skåret i skiver
10 grønne oliven med rød peber, skåret i skiver
1 lille rødløg, halveret og i tynde ringe
1 dåse blandede økologiske bønner (evt. fra Kavli) Eller udblød og kog dine egne favoritbønner, hvis du har tid.
100 g. god feta, smuldret
1 håndfuld persille, skyllet godt og hakket

Marinade til kartoflerne:
2 spsk. olivenolie
1 tsk. oregano
1 tsk. stødt spidskommen

Dressing:
1/2 dl. olivenolie
1/2 dl. frisk presset citronsaft
1/2 tsk. cayennepeber
evt. et fed hvidløg, presset
salt og peber

Kom de udskårne kartofler i en skål, tilsæt olie og krydderier og vend det rigtig godt rundt.
Kom bagepapir på en bageplade og bred kartofler og peberfrugt ud. Bag ved 180 grader (varmluft) i ca. 30 minutter.
Imens gøres de øvrige ingredienser til salaten klar og blandes sammen i en stor skål eller et fad.
Vend de lidt afkølede kartofler i sammen med dressingen og vend det hele godt sammen.
Kan spises som en selvstændig ret eller som tilbehør til alle former for kød og fisk.

Vi fik små bøffer af svinemørbrad til....

tirsdag den 7. august 2012

Min barndoms gryderet


Denne ret er fedtfattig, tager kun 20 min at lave og så smager den bare helt vildt godt.
Du kan variere retten som du har lyst til. Basis er altid oksekød, kål, porrer og gulerødder, men tilsæt de grøntsager du godt kan lide.

Servér en stærk chutney til samt lidt yoghurt naturel.
Den søde/stærke chutney, samt den kølende effekt fra yoghurten, giver et godt modspil til retten.

Min barndoms gryderet til 4 pers.:
600 g. hakket oksekød max 6 %
4 gulerødder, revet, eller i skiver
2 store porrer, skåret i ringe og vasket godt
1 æble i tern
1 dl. rosiner
2 fed hvidløg, hakket
2 spsk. olie
2 spsk. stærk aromatisk karry
salt og peber

Tilbehør:
Chutney af god kvalitet
Yoghurt naturel eller skyr Fraiche
ris eller grove pitabrød, ristet og skåret i trekanter.

Fremgangsmåde:
Sæt risene til at koge.

Varm oilen i en gryde, svits karryen af heri og tilsæt oksekødet. Rør konstant, indtil det er grynet og brunet.
Tilsæt grøntsager + rosiner og svits det med i 5-10 min. Smag til med salt og peber.

lørdag den 4. august 2012

Jordbærshot med mynte og hyldeblomst




Denne shot smager rigtig dejligt og er lidt som slush-ice i konsistensen.
Den egner sig godt til brunch, eller måske som aftendrink tilsat lidt gin eller vodka.


4 glas:

300 g. frosne jordbær (eller hindbær, men så skal du sørge for at de på forhånd er varmebehandlede)
1,5 dl. koncentreret hyldeblomstsaft
2,5 dl. vand
5 stilke frisk mynte - pluk bladene af stilkene.

Kom de frosne jordbær i en blender sammen med hyldeblomstsaft, vand og mynteblade.
Blend til en tyktflydende drik.

fredag den 3. august 2012

Lady og Vagabonden spaghetti med kødboller og spicy tomatsauce



Denne pastaret har hittet mange gange hos os. Både børn og voksne er vilde med den.

Det er en ret fra Karolines Køkken, udviklet af Tina Scheftelowitz, stifter af AMOKKA Caféerne og kogebogsskribent. Måske kender du hendes bøger (geniale gryderetter, superbe supper, suveræne salater osv.) som hun har lavet i samarbejde med Sonja Bock. Det er yndlingskogebøgerne her i huset, og jeg har næsten hele serien.

Retten er hurtig at lave, da kødbollerne skal koges i saucen.
Jeg kom ved en fejl til at købe hakket kalv og flæsk i stedet for oksekød i dag, derfor er mine kødboller så lyse. Det gik dog an, men det smager bedre med oksekød, efter min smag.
Løg var jeg gået tør for, så jeg har erstattet cittauerløg med rødløg. Smagsmæssigt gjorde det ingen forskel.


4 personer:

Kødboller
1 revet zittauerløg (ca. 100 g)
1 lille revet fed hvidløg
Revet skal og saft af 1 økologisk citron
500 g hakket oksekød (ca. 6% fedt)
1 æg
½ tsk cayennepeber
1½ tsk groft salt

Sauce
1 spsk. olivenolie 
1 lille hakket løg
1 fed hvidløg, revet
1 spsk. tørret basilikum
1 tsk cayennepeber
2 dåser hakkede tomater (ca. 800 g)
½ dl piskefløde
2 tsk sukker
1 tsk groft salt

Tilbehør: 
400 g fuldkornsspaghetti

1 skål grøn salat.

Kødboller: Rør kød, løg og de øvrige ingredienser sammen og lad blandingen hvile tildækket i køleskabet imens du laver tomatsaucen.

Sauce: Lad olien blive varm i en sauterpande eller gryde. Svits løg, hvidløg, basilikum og cayennepeber i ca. 2 min. - til løgene er klare. Tilsæt tomater, sukker og salt og lad saucen simre i 10 min. under låg.
(Nu kan du vælge at blende saucen, før du tilsætter kødbollerne)
Form herefter boller med en teske eller med hænderne - til valnøddestørrelse. Der bliver ca. 20 stk.
Kom kødbollerne i saucen og lad dem koge ved svag varme og under låg i ca. 10 min. 
Kog imens spaghettien efter anvisningen på emballagen.

Tilsæt fløde til saucen og smag til.

Server spaghetti og kødboller sammen med en skål grøn salat.

Tips: Juster cayennemængden efter smag. Oksekødet kan evt. erstattes af lammekød eller kalv og flæsk.

onsdag den 1. august 2012

Grillspyd med marineret oksemørbrad, grillede grøntsager og bulgursalat

Grillspyd


Grillede grøntsager


Bulgursalat


Så blev det endelig grilltid i Danmark, det skulle udnyttes.
Opskrifterne på grillspyd og grillede grøntsager er fra Lone Kjær -dog med ændringer.
Marinaden til kødet, fremhæver kødets smag, uden at dominere.

Bulgursalaten fik vi serveret i sidste uge hos Poul & Christa, min onkel og tante, som altid disker op med den masse lækkerier når vi besøger dem.


Grillspyd med marinade:

4 fed hvidløg
1,5 spsk. friskrevet ingefær
3 spsk. sambal oelek
1 dl. østerssauce
6 spsk. olivenolie
Friske laurbærblade (kan udelades)
4 rødløg
1 rød peberfrugt

1 oksemørbrad (jeg brugte en på 1,4 kg. det passede til 4 godt sultne personer som gæstemad)

Rør en marinade af presset hvidløg, ingefær, sambal oelek, østerssauce og olivenolie. Skær kødet i store tern, og lad det marinere i mindst en time, eller natten over i køleskabet.

Læg laurbærblade i koldt vand. Skær rødløg i både, skær peberfrugten i firkantede tern, ca. 2 x 2 cm.

Fordel kød, løg, laurbærblade og peberfrugt på grillspyd.


Grillede grøntsager:

Peberfrugt (rød eller gul)
Squash
Aubergine
Olivenolie

Skær grøntsagerne i passende stykker, som ikke glider gennem grillens rist.
Læg dem i en skål, strint lidt olivenolie over og vend dem rundt så olien fordeles. Drys med salt og peber.
Start med at grille grøntsagerne, til de er møre og har fået farve. Hold dem varme i ovnen imens du griller spyddene.

Grill spyddene til kødet er mørt, ca. 3-4 min. på hver side.

Bulgursalat til 4 pers:

2 dl. grov bulgur, skylles og koges i 4 dl. vand i ca. 18 min.
1 håndfuld sorte oliven, finthakkede
1 rød snackpeber
1 stængel bladselleri, fint snittet
10 små cherrytomater, hakket
1/2 agurk, befriet for kerner og finthakket
1/2 rødløg, fintsnittet

Marinade:
1/2 dl. olivenolie
3 spsk. god rød balsamico
1 tsk. sukker
Saften af 1/2 citron
Lidt cayennepeber
Salt og peber

Læg den afkølede bulgur i et fad, tilsæt alle de hakkede grøntsager. Rør marinaden sammen, hæld den over og bland det godt.