lørdag den 21. december 2013

Perfekt langtidsstegt and


Med en langtidsstegt and, får du perfekt stegt kød, med en god mørhed uden at det bliver tørt.
Du kan evt. vælge at stege anden dagen i forvejen, partere den og varme den op dagen efter.

OBS! Husk, hvis du bruger en frossen and, skal den ligge i køleskabet og tø op i tre dage inden den tilberedes.

Langtidsstegt and til 4 personer:
1 and på 3 - 3,5 kg.
2-4 æbler (afhængig af andens størrelse) evt. coxorange, eller belle de boskop, skrællet og befriet for kernehus, skåret i både
1 stor håndfuld svesker uden sten (Urtekrams delikatessesvesker en min favorit)
20 g. smeltet økologisk smør
vingespidser og hals
2 gulerødder i mønter
1 lille stykke knoldselleri
1 løg, skåret i både
1 liter vand
evt. en sjat piskefløde
sukker, salt og peber

Fremgangsmåde:
Klip de yderste vingespidser af anden. Tag posen med indmad ud, gem den.

Fjern det hvide flommefedt inden i anden. Skyl den godt indvendig, tør den med køkkenrulle indvendig og krydr godt med salt og peber indeni.

Steg æbler og svesker på en pande (gerne i andefedt hvis du har) Fyld æbler og svesker i anden og luk den med kødnåle.
Læg vingespidser og andens hals i en ovnbradepande, sammen med gulerødder, et stykke selleri og et løg i mindre stykker. Læg en rist over og placér anden derpå med brystsiden nedad. Pensl anden med smeltet smør og krydr med salt og peber.

Sæt anden i en 130 grader varm ovn (IKKE varmluft, med mindre du har to ænder)

Efter to timer tager du anden ud, og vender den, så brystsiden er opad. Hæld 1 liter vand i bradepanden til hals, vinger og grøntsager. Steg videre i ca. 4 timer, eller indtil anden har en kernetemperatur på 75 grader i brystkødet.

Tag anden ud. Si skyen over i et højt glas/skål, så er det nemt at fjerne fedtet fra toppen.

Hæld den siede og af-fedtede fond fra bradepanden op i en lille gryde. Lad fonden stå og småsimre uden låg, så den reducerer. Jo mere den reducerer, des større smag, men hold øje med, at der ikke forsvinder for meget.

Du kan tilføje en slat fløde for en mere cremet sovs, men du kan også lade være. Smag til med ribsgéle, sukker, salt og peber.

Hvis anden mangler sprødhed, giver du den 225 grader/grill i ca. 5-10 min. eller indtil sprødheden er som du ønsker den.

Parter anden og læg den på et fad med svesker og æbler.


Server med sukkerbrunede kartofler sovs og evt. rødkalssalat med appelsin og valnødder
samt waldorfsalat.


Eller som her, med sund-waldorfsalat og syltede grønne tomater


1 kommentar:

  1. Hej Eva, det er første gang, jeg hører, der er andre end mig, der spiser waldorsalat til and. Det er nemlig guf!

    SvarSlet