onsdag den 25. februar 2015

Leverpostej med bacon og olivenolie


Jeg har været så heldig at få opskriften på denne lækre leverpostej af Lis Göddert, som bor i Spanien, og er "gammel" ven af familien.
Lis har selv udviklet opskriften i en kolestorol-venlig udgave, hvor hun har byttet det fede spæk ud med mager bacon og olivenolie.
Jeg har aldrig tidligere bagt leverpostej, nok fordi, at jeg ikke har haft lyst til at vide, hvor meget fed spæk der bruges i sådan en sag.
Leverpostejen smager virkelig godt! Mine drenge var også helt vilde med den, selv junior på 5 år, spiste to store stykker rugbrød med et gavmildt lag postej.
Opskriften gav 7 portioner leverpostej, og den var virkelig nem og hurtig at røre sammen (10 min.) så fremover laver vi selv vores leverpostej, det er helt sikkert.
Tusind tak for opskriften Lis!

Jeg har eksperimenteret lidt med en julevariant af postejen, ved at tilsætte æble og nelliker, det blev rigtig godt.

Leverpostej med bacon og olivenolie, 7 stk.:

700 g. økologisk svinelever
200 g. mager økologisk bacon
2 mellemstore løg
2 æg
2 dl. olivenolie
1,5 tsk. salt
6 omgange af peberkværnen
1 tsk. allehånde

+ disse ingredienser hvis du laver en julepostej:
1 tsk. stødte nelliker, 1 øko. æble, revet.

Opbagning/jævning:
1 dl. olivenolie
5 spsk. mel
2,5 dl. mælk

Få slagteren til at hakke lever, løg og bacon (eller kør det gennem din kødhakker, hvis du har sådan en)
Bland æg, olie og krydderier i levermassen.

Lav en opbagning:

Pisk olie og mel sammen i en lille gryde ved middel varme. Når det begynder at små-boble, tilsætter du gradvis mælken og pisker konstant, indtil jævningen er tyk og ensartet.Rør jævningen i levermassen. Sørg for, at få det rørt godt sammen.

Hæld massen i 500 ml. forme. Evt. foliebakker som nedenstående.


Bag postejerne i 45 minutter ved 165 grader midt i ovnen.

Du kan også vælge at fryse dem rå og bag dem løbende, når du skal bruge dem.

Når de frosne postejer skal bages, kan du optø dem først, eller bage dem fra frossen tilstand, så giver du dem bare 10 minutter mere i ovnen.Borsjtj russisk rødbedesuppe


Selvom vi ser mod lysere tider, er det stadig bidende koldt udenfor. Det giver anledning til at koge suppe. Sådan en rødbedesuppe minder ret meget om hvidkålssuppe synes jeg, bare i en rød og lidt sødligere udgave. Suppen smager faktisk bedst på 2. dagen, når den har trukket smag, så du kan med fordel lave en stor portion, så du har til to dage.

Rødbedesuppe til 4-6 personer:

700 g. oksesmåkød i ca. 1x1 cm. tern
500 g. rødbeder 
300 g. selleri
200 g. hvidkål
200 g. gulerødder
2 store løg
2 liter kalvefond
4 spsk. god balsamico 
2 spsk. smør
1 bundt dild

Topping:
1 rå revet rødbede
Creme fraiche 18%
Friskrevet peberrod
Lidt frisk dild eller persilleRiv gulerødder og rødbeder groft,
Skær hvidkålen i tynde strimler, sellerien i små tern, og hak løgene.Svits kødet af 3-4 omgange i smør, ved høj varme. Kødet må ikke koge, hvis det gør det, så hæld det i en si og start forfra, til kødet får stegeskorpe. Krydr med salt og peber.

Tilsæt alle grøntsagerne og svits dem med, til de begynder at falde sammen, det tager ca. 5 minutter.
Tilsæt balsamico og kalvefond. Bind et stykke mad-snor om dilden og læg den i gryden. Læg låg på og lad suppen småsimre i ca. 1 time, eller indtil kødet er mørt. 
Smag til med mere balsamico, salt og peber.

Ved servering drysser du lidt friskerevet rødbede over suppen, det giver en smuk farve. Læg en klat creme fraiche i midten og pynt evt. med lidt frisk dild. Riv en masse frisk peberrod ud over suppen.

lørdag den 21. februar 2015

BlomkålsgratinDet er ikke særlig tit vi har fået blomkålsgratin hjemme hos os, indrømmet! Men efter, at vi har indført to ugentlige kødfri dage, bliver der tænkt i vegetarretter.
Og det smager jo bare rigtig dejligt. Der er ikke helt så meget smør i denne version, i hvert fald ikke i forhold til, når min mormor lavede den. Men jeg synes ikke, at det er gået ud over smagen. En dejlig ret, med sprød top, som hele familien nyder med velbehag.


Blomkålsgratin til 3-4 pers.:

1 mellemstort blomkålshoved
75 g. mel
2 dl. mælk
1,5 dl. kogevand fra blomkålen
30 g. smør
5 æg
1 tsk. groft salt

Del blomkålen i små buketter ca. på størrelse med valnødder. Læg blomkålsbuketterne i en gryde og hæld vand ved, så det netop dækker. Tilsæt salt. Læg låg på og tænd for blusset. Når vandet koger, giver du blomkålen 2 minutter -ikke længere!

Hæld vandet fra, men gem 1,5 dl. til gratinen. Lad blomkålen dryppe af i en sigte.

Del æggene i hvider og blommer. Pisk hviderne meget stive.

Tænd ovnen på 180 grader. Smør et ovnfast fad godt med smør og drys med rasp.

Hæld mel og mælk i en tykbundet gryde. Vent med at tænde for blusset. Pisk mel og mælk godt sammen, til alle klumper er væk. Tilsæt smør og 1,5 dl. kogevand.
Tænd nu for varmen og varm langsomt dejen op. Du skal blive ved gryden og piske hele tiden, for pludselig hæver dejen. Når dejen er tyk som mel-klister, tager du gryden fra varmen og tilsætter æggeblommerne samt 1 tsk. salt. Pisk det godt sammen.

Hæld blomkålsbuketterne i dejen og vend det godt sammen. Tilsæt de stiftpiskede hvider af tre omgange, imens du forsigtigt vender dem ind i dejen, så den luftige konsistens bevares.

Hæld dejen i det smurte fad. Drys med rasp og læg smørklatter øverst.Bages midt i ovnen i 40-45 minutter. Tjek med en kødnål om gratinen er færdig. Den skal komme ren op.Vi fik gratinen med et stykke pizza, men det skyldtes, at vi pludselig blev en mere til middag, ellers får vi den oftest uden andet tilbehør.

torsdag den 19. februar 2015

Anmeldelse af Burger Anarchy Odense


"Forestil dig et sted, som gør op med alt det du kender omkring konceptet Burger Restaurant. Et sted, hvor almindelige regler ikke gælder, et nytænkende sted, hvor det er burgerne der regerer, Burger-rules - velkommen til Burger Anarchy!"

Ovenstående tekst, møder du hvis du klikker dig ind på Burger Anarchy´s hjemmeside.
Darren og Daniel som begge har ledende stillinger i restaurationsmiljøet bag sig, ejer Restauranten.
Burgerne laves af fynsk producerede råvarer, alt laves fra bunden, og det er man ikke i tvivl om :-)

Jeg var faktisk ikke klar over, at Odense havde fået et nyt burgersted. Vi laver selv super gode burgere hjemme hos os, med hjemmebagte boller selvfølgelig og varieret fyld fra gang til gang. Så vi har ikke rigtig haft behov for at prøve byens burgere af.
Hvis vi en sjælden gang, drister os i byen efter junk, har min mand foretrukket at hente dem på Bulls.

Jeg blev opmærksom på Burger Anarchy, i det sene efterår, da jeg pludselig dagligt så billeder postet på Instagram, af kæmpe burgere, og små sliders i selskab med sprøde fritter, slaws, milkshakes og øl. Ikke bare øl, men GODE øl fra Coisbo Beer.
Billederne var så tillokkende, at jeg hurtigt fik lavet en frokost-date med min mand.
Vi begav os - ved først kommende lejlighed - afsted til Gravene, hvor vi desværre blev mødt af en låst dør - restauranten har nemlig kun frokost-åben i weekenden, shit!

Så kom julen og den travlhed som følger med, så der gik yderligere et par måneder, og forrige lørdag fik vi så endelig bestilt bord til vores lille familie, som tæller min mand, jeg og vores 5 årige søn.

Burger Anarchy har til huse i Gravene i Odense. Lokalet er stort og åbent, og der var temmelig koldt indenfor, da vi gæstede restauranten. Det var nu også koldt og blæsende udenfor, så måske har det været svært for dem, at varme lokalet op.

Menukortet bød på burgere under navne som Ted, Al Bundy, Kramer, Hank Moody osv.
Og så dagens slidermenü, som består af 3 miniburgere i forskellige variationer, udvalgt af stedet.

Min mand valgte Ted, som er en stor burger bestående af; Limousine oksebøf, chimichurri peber, jalapenjos, samt chili mayo. Som tilbehør, håndskårne pommesfrites og trøffelmayo. Og en Coisbo Hunter beer.

Han var yderst tilfreds med det hele! Hjemmebagt blød burgerbolle, saftig limousinebøf, god balance af chilistyrke. De håndskårne fritter var også top-lækre, og dyppelsen som bestod af trøffelmayo ligeså. Den gode Coisbo øl, som ledsagede måltidet gjorde det fuldendt.

Jeg valgte de 3 sliders (selvfølgelig!) en god måde, at smage de forskellige burgere på.
Den ene bestod af sydfynsk lam, koriander, mynte og citronyoghurt.
Den anden af vildsvin, blåskimmelost, bacon, æble, løgkompot og syltede rødløg -klart favoritten af de tre, med en god balance af sødme og salt.
Den tredje bestod af Limousinekød, løgringe, cheddar og barbecuesauce. Alt i alt tre virkelig gode burgere, med perfekte rosastegte bøffer af kød af bedste kvalitet, mums!
Lammeburgeren havde jeg nok ikke selv valgt, i forening med de andre to sliders, hvis jeg havde haft mulighed for, frit at vælge fra menükortet. Ikke at jeg ikke kan lide lam, jeg elsker lam! Men sammen med de to øvrige burgere, passede den karakteristiske lammesmag og syrlig yoghurt ikke ind.
Som tilbehør til mine sliders fik jeg perfekt sprødstegte håndskårne pommesfrites med trøffelmayo og dertil en slaw bestående af af rødkål, gulerod, fennikel, løg og æbler. Dressingen til slaw´en var desværre lidt for sød til min smag.

Junior fik en børneburger, som bestod af en slider, med oksebøf, mayo, tomat og agurk. Dertil skinny fries. Det passede fint til ham, og han spiste med stort velbehag.

Som tilbehør til burgerne kan du købe pommesfrites af sød kartoffel, håndskårne pommesfrites eller skinny fries (tynde pommesfrites) samt løgringe.

Dips til fritterne kan købes for 10 kr. i følgende varianter: trøffelmayo, chilimayo, estragonmayo, cheddar og purløgsmayo, samt sauce tartar.

Menükortet byder også på salater, kyllingeburgere samt vegetarburgere.

Desserterne til 45,- kr. pr. stk. er: is, brownie, citronfromage eller milkshakes.

Dessert og kaffe valgte vi at tage på en café i nærheden, efter ønske fra junior.

Regningen lød på 468,- kr. og vi gik glade og mætte derfra.
Vi glæder os allerede til næste besøg på Burger Anarchy!

Kontaktoplysninger:
Burger Anarchy
Gravene 2 A
5000 Odense C
Tlf. 55555000

Åbningstider:
Mandag til torsdag kl. 17.00 - 00.00
Fredag - søndag kl. 12.00 - 00.00

www.burgeranarchy.dk