lørdag den 15. juli 2017

Ærøpandekager


Ved et tidligere besøg på Ærø, tilbage i 2014, smagte vi første gang de berømte ærøpandekager eller Løvtens pandekager som de også hedder. 
På daværende tidspunkt var det en skuffende oplevelse. Pandekagerne smagte som daggammelt franskbrød og var tørre og kedelige. Det skal retfærdigvis nævnes, at restauranten som serverede dem ikke længere eksisterer. 

Sidenhen har jeg i TV set Brdr. Price lave dem på Ærø, sammen med en ærøbo, efter den originale opskrift, og tænkte da, at pandekagerne skulle have en ekstra chance ved lejlighed.

I denne uge besøgte vi igen dejlige Ærø og forsøgte 4 dage i træk, at få et bord på Det Lille Hotel i Ærøskøbing, alene for at smage de berømte pandekager, som kun fås dette ene sted i Ærøskøbing. 
Til stor skuffelse for familiens yngste, lykkes det ikke. Enten var køkkenet gået tør for pandekagedej, eller også havde de for travlt og en enkelt dag kom vi bare på et ubelejligt tidspunkt. 
Jeg lovede junior, at det første der skulle ske når vi igen satte fødderne på fynsk jord, var at bage en portion af de eftertragtede pandekager, og det har vi så gjort her til morgen.

Hvad jeg nu ved er, at pandekagerne skal nydes helt nybagte, så smager de fantastisk, med sprød knasende skorpe og luftig midte. Jeg synes de smager som en fusion mellem en klatkage og en æbleskive.

I den originale opskrift står, at de skal bages i svinefedt, men det har jeg simpelthen ikke kunnet opdrive, trods flere forsøg hos forskellige dagligvarebutikker, så mine blev stegt i palmin med et ganske fint resultat. 

Opskriften er Tante Eva´s en original opskrift fra Ærø, som jeg har lånt HER! 
Jeg kan kun anbefale at du prøver at bage pandekagerne, som er ganske vidunderlige, omend de er kalorietunge, men de er alle kalorierne værd, det lover jeg :-)

Ærøpandekager ca. 12 stk.:

2,5 dl. sødmælk
20 g. gær
1/2 tsk. groft salt
3 æg str. L.
250 g. sigtet speltmel (eller hvedemel, som den originale opskrift)

1/2 pakke Svinefedt eller Palmin til stegning

Fremgangsmåde:

Lun mælken til lillefingervarm. Opløs gæren heri.

Del æggene i blommer og hvider.

Æggeblommerne røres i mælkeblandingen sammen med salt. Tilsæt melet og rør godt sammen til du har en ens og klistret dej.

Pisk hviderne stive og vend dem i dejen.

Lad dejen hæve ved stuetemperatur i 1 time.

Varm svinefedt eller palmin op på en stor stegepande. Olien skal være ca. 180 grader varm, den er klar, når det bobler om en træpind/tandstik når den stikkes i.

Tag en suppeøse og fyld dej i til kanten (1 pandekage pr. ske-fuld). Der er plads til 3  klatter dej på panden. 
Lad dem stege i et par minutter, inden du forsigtigt vender dem med hjælp fra en palet og en gaffel, så du ikke får sprøjtet olie på dig selv. Steg pandekagerne sprøde på den anden side og læg dem på fedtsugende papir.

Server dem med flormelis, brombærsyltetøj, sirup eller lign. Velbekomme!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar